Zlatiborski kraj kao raj za prolećni odmor

by | Apr 15, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Ne znam da li ti je ovaj podatak poznat, ali Zlatibor je još sredinom 1893. godine zvanično bio proglašen zdravstveno-turističkom destinacijom. Tog dana Zlatibor je očarao i kralja Aleksandra Obrenovića, po kome su Kraljeve vode dobile ime. Nije drugačije bilo ni sa Karađorđevićima, jer je kralj Petar I Karađorđević voleo zelene proplanke Zlatibora i često boravio tamo.

Iako ti ovo možda deluje da je Zlatibor samo namenjen eliti, nije tako. Ovaj kraj je uvek primao sve one koji su želeli da zdravo žive, provode vreme u prirodi i uživaju u lepoti ovog kraja.

Od sredine prošlog veka, bio je među najposećenijim planinama tokom cele godine, a posebno poznat po zlatnim borovima po kojima je dobio ime.

Vremenom je postao i atraktivno turističko mesto sa puno zabavnog sadržaja, pored tradicionalnog mesta za porodični odmor u svim godišnjim dobima. I pored toga što je na Zlatiboru sve više građevinskih objekata, ako prošetaš dalje od centra, naletećeš na gotovo netaknutu prirodu i pravu vazdušnu banju.

Zlatni raj za avanturiste

Ako spadaš u avanturiste ili ako voliš adrenalinske izazove, iskoristi mogućnost da se popneš na 1.496m koliko je visok Tornik, najviši vrh Zlatibora. Ovo je ujedno i skijaški centar, ali i odlično mesto za borovak u prirodi tokom proleća i leta. Kada se popneš na Tornika pogled će da ti seže do Robničkog jezera, naselja Dobroselnica, Jablanica i Ribnica, a zapazićeš i delove Tare, Jahorine i Durmitora.

Zlatiborski kraj

Foto: Zvonko58

Tokom šetnje, osetićeš jedinstvenu ružu vretrova, a udisaćeš uvek svež i čist vazduh, zato diši duboko i puni pluća zdravljem iz prirode.

Ako si avanturista-dvotočkaš, sa Tornika polaze i kros-kantri biciklističke rute, a možeš se provozati i skuterom.

Gostoljubivost u Gostilju

Kada zamisliš seosko gostoprimstvo, ta slika i prilike će te na javi dočekati baš u selu Gostilju, dvadesetak kilometara od centra Zlatibora. Ovo je tipično planinsko selo, sa nepregledim proplancima i pašnjacima na kojima su raštrkane seoske planinske kuće sa vajatima, a među njima zlatiborski borovi.

U njemu ćeš prvo čuti, a potom i videti čarobni vodopad koji se spušta na Gostiljski potok, a meštani ga zovu Vrelo. Ako spadaš u gurmane, ovo je pravo mesto da probaš pastrmku.

Verujem da ti je ova priča već zainteresovala da po prvi put ili možda ponovo posetič Zlatibor, ali evo ti još jedan pedloga “za nepropustiti”:

Stopića pećina

Udaljena je od Kraljevih voda oko 20km i nalazi se između Ružanstva i Trnave. Istraživanja na njoj još uvek traju, a iznenadićeš se kada spaziš njen kružni otvor širok 35m i visok 15m. Pećina je osvetljena i bezbedna za obilazak, u njoj nema stalaktita i stalagmita, ali ima podzemnih vodopada. Kroz nju protiče i Trnavski potok, a u njoj se nalaze i bigrenit kade nastale taloženjem kreča.

Nadam se da ti je ovaj relativno kratki prikaz zagolicao maštu i potakao na to da svoje uskršnje i prvomajske praznike provedeš baš u ovom zlatnom kraju. O njemu se može još puno pisati, ali nije fora da ti sve otkrijem. Kada se vratiš iz obilaska Zlatiborskog kraja, javi utiske i kakvo je vino, pršut i zlatiborski sir.

error: Content is protected !!