Uskršnji ukusni i dekorativni venčići

Uskršnji ukusni i dekorativni venčići

Sastojci:

500 gr bračna tip 400
1 pakovanje kvasca
250 ml toplog mleka
2 jaja
60 gr butera
60 gr šećera
½ kafene kašičice soli
1 supena kašika ruma
Prah šećer ili šećerne mrvice u boji

Za oko pola sata napravićeš vrlo ukusan dekorativni kolač-venčić za uskršnju trpezu.

Razmuti kvasac sa kašičicom šećera u mlakom mleku. U posudu u kojoj ćeš zamesiti testo stavi brašno i sve ostale sastojke, u sredinu uspi mleko sa kvascem i lagano ručno ili mikserom zamesi glatko testo. Ostavi da odstoji i podigne se.

Zatim podeli testo na pet delova, pa svaki deo na po tri, napravi duguljaste forme rolne i upleti testo kao pletenicu i spoj u okruglu formu, pazi da u sredini ostane prostor. Spusti pletenice u prethodno podmazan pleh buterom ili mašću i ostavi da se ponovo podignu dok se rerna zagreva.

Peći na 170°C oko 35 minuta.

Venčiće poprskati prah šećerom ili mrvicama u boji i u sredinu svakog staviti uskršnja jaja.

Lepo izgledaju na uskršnjoj trpezi, a divnog su ukusa kao domaći mirisni kolačić, zar ne?

Uživajte u praznicima!

Podeli sa drugima!