Blejzer – uvek i za sve prilike

by | Apr 18, 2019 | TEME & DILEME

Zaista uvek i u svim prilikama se bjlezer ili jakna mogu uklopiti, uz pantalone, suknju, haljinu, kako nam volja. Sportska varijanta – osim različiti materijali i krojevi su veliki izazov.

Izraz za odevni predmet blejzer, odnosno garderobni komad koji se nosi preko košulje ili haljine se prvi put javlja u Oksfordu oko 1880 godine vezano za jaknu koju nose u istoimenom koledžu. Od tada je preživeo mnoge transformacije i u današnje vreme je nezaobilazni deo stilova oblačenja bilo da se radi o formalnoj prilici ili nekoj sprotskoj ili opuštenoj varijanti, pa i u svečanoj prilici.

Ima ih raznih recimo u zavisnosti od kroja ravnih linija, strukirani, kraći ili duži. Materijali koji se koriste mogu biti za hladnije dane štofovi, jednobojni, tkani višebojnim nitima ili karirani.

Odve bih dodala da li su biciklističke staze obeležene, kog su kvaliteta I slično kao info zainteresovanima, možda nadješ I neku mapu na na netu pa dodaj link. Šta misliš?

Foto: Pinterest

Izvor: Pinterest

Letnje varijante su lanene, pamučne svilene itd. A tek razni detalji mogu blejzer učiniti potpuno posebnim. Recimo metalna dugmad, jednorelno ili dvoredno kopčanje. Dugi ili nešto skraćeni rukav, postava u potpuno drugoj, kontrasnoj boji. Lagani letnji bez postave, lepršavi blejzeri. Sa amblemom na malom gornjem džepu, sa diskretnim ili našivenim džepovima ili potpuno bez njih. Obrubljen trakom u drugoj boji ili razigranim paspulom u više boja. Sa kragnom ili bez, á la Koko Šanel.

Pitate se zašto blejzer?

Blejzer je višestruko praktičan. Ne samo što upotpunjuje stil oblačenja i čini ga bogatijim, prefinjenijim, nego je i dobra zaštita u svežim danima. Odličan je i za slojevite kombinacije bilo da je to modni trend ili slojevitost uslovljavaju klimatske prilike tokom dana.

Za formalne poslovne prilike suknja i blejzer su odličan izbor.

Foto: Pinterest

Izvor: Pinterest

Jedna opuštena priča u pantalonama, udobno, maštovito, ali i za posao dobra kombinacija.

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Varijanta sa haljinom dobitna kombinacija i svedena elegancija.

Foto: Pinterest

Koja je tvoja kombinacija?

error: Content is protected !!