Zašto smo danas buckastiji

by | Mar 2, 2020 | TEME & DILEME

Nedavno sam gledala u okviru neke emisije na televiziji fotografije snimljene 60tih i 70tih na ulicama Beograda. Neko lepo vreme, rano leto, žene u divno skrojenim haljinama, stoje im kao salivene. Muškarci u svetlim pantalonama, ležerne košulje. Nešto mi je izgledalo neobično. Osim retro mode, zapravo nema buckastih ljudi.

Na desetine šetača na ulicama, ali nema debelih. Ni dečica na fotkama nisu debeljuškasta. Kratke pantalone im sasvim lepo stoje, ništa se nije urezalo, trčkaraju za loptom, voze bicikle.

Zašto smo danas buckastiji

Zašto smo danas buckastiji

Donedavno sam bila uverena da sam ubedljivo najdeblje osobe videla u Americi. Nekako ne samo debele nego i čudno debele. Muškarci sa širokim kukovima, žene koje jedva koračaju, posebno mladi. Ali prošetaj ulicama svoga grada ili udji u neki tržni centar iznenadićeš se. Mnogo nezdravo debelih ljudi, posebno omladine, svuda oko nas.

Zašto smo danas buckastiji

Zašto smo danas buckastiji

Verovatno smo zato toliko zatrpani u štampi i na internetu tekstovima o zdravoj ishrani, o neophodnosti da se više krećemo, da vodimo zdrav i aktivan život. Ne znam koliko nam ti tekstovi pomažu, da li ih shvatamo ozbiljno ili samo preletimo pogledom naslove.

Ali sasvim suprotno očekivanjima nedavno su baš amerikanci proglasili dan „jedi šta god želiš“. Baš oni za koje se zna da unose enormne količine kalorija, slatkasu i nezdravu hranu proglasiše taj praznik hrane. Ali poenta nije da se najedemo nedozvoljenih slatkiša i slično. Zapravo cilj je da jednog takvog dana što više oslušnemo svoj organizam, stavimo ga u centar.

Oslušnite što dublje u sebi za čim ste zapravo gladni, šta vam se baš tako mnogo jede. U retkim lsučajevima ćete poželeti nezdrave namirnice, zapravo mnogo više će se javiti potreba za salatom, ribom i odredjenim vrstama voća. Upravo to su zdrave namirnice. Naš organizam je sasvim u stanju da nam „došapne“ šta je potrebno našem telu i tako je oduvek. Samo smo vremenom zaboravili da ga osluškujemo. Ukoliko bismo iznova naučili da osluškujemo naše potrebe nebi bilo potrebe da se opterećujemo nezdravom ishranom.

Dok ne povratite sopstveni osećaj šta vam zapravo treba u ishrani pokušajte sa ovih 5 koraka.

1 korak – motivacija

Ako je cilj da se bolje hranimo to što je neko primetio da bi nam par kilograma manje dobro došlo ili što je neko odlično oslabio za kratko vreme ili… dakle to nisu dobri razlozi. Ukoliko budemo koristili više povrća i voća u ishrani, osećaćemo se bolje i kilogrami će neprimetno nestajati. A ono što je još važnije u našem dobu, rasteretićemo zglobove, regulisati krvni pritisak, a smanjiti i rizik od artroze. Smanjenjem kilograma ćemo se osećati bollje, aktivnije, rasterećenije. Dakle neka nas zdravlje motiviše.

2 korak – pravi tajming

Ukoliko smo opterećeni obavezama na poslu, čuvamo unučiće ili negujemo bolesnog člana porodice pitanje je da li je pravi momenat za početak ovakve promene. Priprema hrane zahteva vreme a mi se u zurbi da obavimo sve potrebno oslanjamo na polugotovu hranu iz prodavncie i pekare. Možda ipak odložiti početak za koji mesec kasnije kada smo i organizaciono spremni.

Priprema hrane i isprobavanje novih recepata treba da nam čini zadovoljstvo. Zato za početak uvedite malenkosti kao recimo više puta dnevno pojedite jabuku, groždje, bananu ili popije cedjeno ne zasladjeno voće. Preskočite slatkiše.

3 korak – misliti pozitivno

Preispitajte svoj način razmišljanja. Najbolje da odustanete od misli „ja ne želim više da budem debela“. Zapravo „ja želim da budem zdrava“ je prava misao. Ili „ja volim sebe“. Ko sebe voli spremniji je da nešto dobro za sebe i svoje zdravlje učini.

4 korak – realni ciljevi

Budimo realni. Ne može se očekivati da se za kratko vreme oslobodimo desetine kilograma. Radujte se malim uspesima, oslobodite se par kilograma. Ako u mesecu izgubite kilo-dva budite zadovoljni time, nagradite se, obradujte se nekim novim komadom odeće ili pozorišnom predstavom ili utakmicom sa prijateljima.

5 korak – podrška

Lakše je u životu kada nisi sam. Pokušaj da pronadješ nekog savetnika za ishranu koji će te usmeravati ili se priključi nekoj grupi koja isto želi. Ima ih na FB.

Samo napred – zdravo!

error: Content is protected !!