Projekat – polica za knjige

by | Mar 5, 2020 | ZABAVA & UZIVANJE

Ranije smo suprug i ja kupovali police za knjige iz masovne industrije nameštaja koje se solidno izgledale. Ali kao po pravilu uvek su bile vrlo nestabilne i od manje kvalitetnih materijala pa su brzo pod tererom knjiga i propadale. Krivile se i lomile. Sigurno i sami imate to iskustvo.Nezgodacija sa tim industrijskih policama i ormarima su i po nekim standarnima proizvodjača odredjene dimenzije koje ne odgavaraju uvek prostoru u mom stanu. Tačnije uglavnom ne odgovaraju 100%.

Kasnije smo upravo zbog toga poručili stabilnu policu, od kvalitetnog materijala koja će potrajati i nama i knjigama, a ono što je bilo takodje važno biće pravljena po meri da se uklopi u za to namenjeni deo stana. U jednom slučaju čak i niše u medjuhodniku. Dakle, da se uklopi ne samo po svojim dimenzijama nego i boji drveta da pripada ostalom nameštaju.

Razgledajući razne sajtove za izradu i dizajniranje nameštaja nailazila sam zaista na sjajne ideje gde i kako držati knjige pa sam pomislila da i to podelim sa vama. Možda nekome upotpuni njegovu ideju.

Ono što je bitno kod odredjivanja police za knjige je njena idealna veličina. To je uslovljeno prostorom koji je na raspolaganju i brojem knjiga koji u njemu treba da nadju svoje mesto.

Po želji se čitav zid može „opremiti“ policom-ormarom samo za knjige i po koji ukrasni predmet ili samo deo recimo u kosini u stanu u potkrovlju.

Ukoliko se ovom projektu detaljno posvetite dobro je izmeriti visine knjiga. Ekciklopedije su često većih formata pa za njih treba predvideti više prostora. U tu svrhi je dobro postaviti pregradne police podesive visine. Na taj način je bolja iskoristivost prostora i izbegavaju se „rupe“.

Šta odabrati, drvo, staklo ili metal? Klasična polica za knjige je svakako dvena. Prirodno drvo se sve manje koristi jer je teže za obradu, živ je materijal i reaguje na vlagu. Preporučuju se ploče od drvenog materijala.

Zanimljiva je kombinacija metala i drveta. U ponudi su u radnjama tipa uradi sam odlični čvrsti profili koji mogu nositi teret drvenih pregradnih polica i knjige a mogu se birati i boje.

Rešenje može biti i jedna multifunkcionalna polica za knjige, hi-fi uredjaje, TV ili zatvoreni deo za bar. Ovakva polica omogućava da se neizbežni elektro kablovi prikriju iza nje. Na taj način se izbegne šuma kablova po zidu i podu. Dakle potrebno je zaista dobro promisliti šta će se sve u jedan ovakav regal smestiti.

U nastavku još par dobrih ideja, recimo polica za knjige kao pregradni zid.

Polica za knjige može naći i u spavaćoj sobi, ako nema dovoljno prostora uklopiti je kao „ram prozora“. Dobra ideja i uvek pod rukom knjige ako san ne dolazi.

Ili regal duž stepeništa, posebno za stanove i potkrovlju.

Ukoliko radite od kuće predlog za regal sa klizajućim vratima kako bi se sakrili registratori i ostala poslovna akta i sa integrisanim radnim stolom.

Moj suprug i ja smo odabrali svoj dizajn, veličinu i mesto gde će stanovati naše knjige. A vi?

Izvor: houzz.de

error: Content is protected !!