Žašto ne treba da propustiš obilazak Žolnai muzeja u Pečuju

by | May 28, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Ako voliš one divne sitnice koje ulepšavaju životni prostor i skupljaju prašinu na policama, ne propusti da posetiš Žolnai muzej porcelan i keramiku u Pečuju. Za ljubitelje lepih ukrasnih predmeta vrhunskih umetnika, ovaj preslatki gradić na jugu Mađarske krije čarobno mesto na kome se mogu videti fenomenalni unikatni predmeti iz umetničke radionice porodice Žolnai.

Kad i kako je sve počelo

Davne 1853 je Mikloš Žolnai osnovao radionicu keramike i umetničkih predmeta izrađenih od gline za svog sina. Verovatno nije ni slutio da će postati nadaleko čuveni po svojim radovima. Ne samo što su kreirali i izrađivali upotrebne i ukrasne predmete od keramike, već započinju izradu i porcelana, a i dekorativnih elemenata za ukrašavanje građevina, pogotovu u periodu secesije.

U 19-om veku se prestižne evropske kuće plemstava i bogatih trgovaca nisu mogle zamisliti bez skupocenih upotrebnih i ukrasnih predmeta od porcelana i keramike. Tako je Žolani manufaktura brzo našla svoje mesto i pored konkurencije poput Herendi porcelana, čak i u svojoj zemlji.

Žolnai keramika i porculan je izlagana širom Evrope na izložbama. Razvijao se posao i preko okeana, čak do Amerike.

Pravi proboj je napravljen oko 1890 kada je Vilmoš Žolani razvio poseban proces glaziranja predmeta nazvavši ga eozin. To je dalo jedinstvenost Žolnai porcealnu i keramici. Sa druge strane, ženski deo porodice je bio izuzetno umetnički nadaren, te su dame uspešno preuzele posao dizajniranja. Ovakav timski rad ih je brzo izbacio na sam vrh na evropskom i američkom tržištu.

Šta će te oboriti sa nogu u Žolnai muzeju

Za početak, treba da znaš da je ovaj muzej obnovio Vilmoš Žolani 1928. Danas se nalazi u ne posebno upadljivoj građevini staroj preko 650 godina u skoro samom centru grada Pečuja. Muzej budi veliko interesovanje posetilaca upravo zbog impozante zbirke koju nudi, a najbolje je da se u to lično uveriš.

Poslednja velika obnova muzeja i zbirke je urađena 2010-te kada je Pečuj bio prestonica evropske kulture. Ovde se mogu videti izuzetni eksponati, slike koje prikazuju porodicu, kao i procese proizvodnje, predivni kamini, vaze i ostali predmeti. Očaraće te posuđe sa fantastičnim bojama i motivima, nakit i slike građevina ukrašene Žolnai porcelanom i keramikom.

U muzejskoj prodavnici se mogu kupiti divni upotrebni predmeti, ja lično teško mogu da odolim nakitu. Ono što je fenomenalno, fabrika radi i dan danas.

U centru Pečuja ćeš naći više starih prodavnica sa unutrašnjom dekoracijom od Žolnai keramike, kao i samu Žolnai prodavnicu sa aktuelnom ponudom.

Žolnai u Srbiji

Ne znam da li ovo znaš, ali u Srbiji ima takođe prelepih građevina ukrašenih Žolani keramikom, posebno u Subotici. To nije slušajno, jer je Subotica jedna od gradova sa dosta građevina iz peroida secesije kao što su Gradska kuća, Rajhlova palata, plava i zelena fontana i druge.

Žolnai u Srbiji

U znak zahvalnosti za mnoštvo porudžbina je Subotica dobila dve predivne velike vaze na poklon koje se nalaze u parku pored Palićkog jezera. Šest istih takvih je prodato Beču i krasile su bečke parkove, ali su na žalost uništene, tako da su jedine iz serije ostale ove na Paliću.

Beograd se može pohvaliti predivnim fasadnim ukrasima iz Žolnai fabrike na zgradi hotela Moskva.
Zaviri na sajt Žolnai manufakture i pripremi se za fenomenalno putovanje u Pečuj.

Naslovna slika: Rajhlova palata u Subotici

error: Content is protected !!