Još se i ne rasaniš, a isflekaš se kafom

by | May 21, 2018 | TEME & DILEME

Kome se još nije desilo da mu ujutru, nedovoljno rasanjenom, padne kap-dve kafe na belu košulju ili novi svetli tepih. Verovatno samo onima koji ne piju jutarnju kafu.

Da bi se sprečilo da lepi komad ne bude trajno uništen, mora se odmah nešto preduzeti, jer tako je najefikasnije.

Ako odmah delate, stvar se brzo rešava

Kuhinjskim papirom ili suvom čistom kuhinjskom krpom upiti što je moguće više tečnosti sa bluze ili košulje. Ne pritiskajte previše da ne biste kafu utisnuli duboko u tkaninu.

Ukoliko ste se polili samo kafom biće dovoljno da potopite tkaninu u toplu vodu i temeljno operete površinu, a zatim i ceo komad garderobe, ručno ili u mašni prema uputstvu za održavanje.

Ako ste se polili kafom sa mlekom, u toplu vodu ćete dodati sredstvo za pranje koje će rastopiti mlečnu masnoću i pažjivo oprati. Zatim u toploj čistoj vodi isprati tkaninu, pa još jendom u hladnoj. Na kraju celu tkaninu oprati ručno ili u mašini prema uputstvu za održavanje.

Stare, sasušene fleke od kafe. Šta sa njima?

Ovde ćete morati da pristupite ozbiljnije. Preporučujemo neki BIO odstranjivač fleka, takozvani sapun za uporne fleke. Ima ga u bolje snabdevenim trgovinama, drogerijama, prodavnicama sa hemijom.

Nanesite na isflekanu površinu direktno sapun. Lagano njime prelazite preko tkanine, i ostavite 15 min da odstoji. Nakon toga isperite sa dosta vode tkaninu i na kraju operite u mašini na što je moguće višoj temperaturi poštujući uputstvo za održavanje.

Za primenu svih hemijskih sredstava kada su u pitanju tkanine u boji, testirati prvo na nekom neupadljivom mestu, kako nebi došlo do promene boje.

Kafa na tepihu, sofi…šta sad!?

Kako li se iznervira čovek kada mu se kafa prolije na novi tepih ili sofu. Pa, njih ne možeš strpati u vešmašinu.
Ukoliko niste sigurni u postojanost boja, prvo probaj na nekom neupadljivom mestu.

Papirnim ubrusom tapkanjem pokupi što je moguće više kafe sa tepiha ili sofe. Onda sipaj pažljivo mineralnu vodu preko fleke od kafe. Uz pomoć mineralne vode će se fleke razrediti i nakon toga opet sa papirnim ubrusima upiti tečnost.

Ukoliko mineralna voda nije pomogla, pređi na našto jače. Recimo alkohol ili rakiju. Postupak je isti, prvo papirnim ubrusom upiti kafu sa tkanine, a onda pamučnom krpom umočenom u alkohol ili rakiju natopiti isflekanu površinu. Ostaviti malo da deluje i čistom i suvom krpom upiti tečnost sa tekstila.

Ostala pomoćna sredstva, ako navedena nisu dovoljna

Za uklanjanje fleka od kafe mogu se koristiti i sredstva za pranje sudova, za osetljive tkanine alkohol ili destilisana voda, a neki preporučuju i prašak za pecivo.

Prašak za pecivo odmah naneti na fleku, ostaviti da upije sadržaj kafe i usisivačem usisati sa tepiha ili sofe ili četkom očetkati sa haljine. Tekstil koji se ne pere u mašni, recimo onaj sa tepiha ili sofe, isprati običnom vodom i krpom. Nakon toga upiti svu vodu. Garderobu koja se pere u mašini, slobodno oprati prema uputstvu za održavanje.

error: Content is protected !!