Julijanine havajske ružice

Julijanine havajske ružice

Ovaj, kako bi neko rekao domaćinski kolač sam prvi put jela u kući moje svekrve i odmah je ušao u top 5 onih koje volim.

Zapravo je to kolač verovatno iz nekih teških vremena kada je neka vešta i domišljata domaćica od par sastojaka koje obično imamo u kući napravila poslasticu. Iz vremena kada je umeće domaćica spadalo u ćiribu-ćiriba kategoriju.

Možda je zbog toga i dodat baš ovom kolaču pridev „havajske“ da bar nešto podseti na raskoš i lepotu. Kako god „Havajske ružice“ kako ih je zvala moja svekrva Julijana, su zapravo kolač koji miriše na dom, topli dom.

Napravi i ti, sigurna sam se da će se dopasti i tebi i deci.

Evo recepta:

Testo:
400gr brašna
3 žumanca
20 gr kvasca (pola kocke)
Mleko
Kašika šećer
Malo soli
Rendana kora od 1 limuna ili pomorandže

Testo zamesiti meko i ostaviti da naraste. Oklagijom testo rastanjiti na veličinu 50 x 30 cm debljine 1 cm.

Fil:
3 belanca
4 kašike šećera
1 kašika masti
1-2 šake mlevenih oraha

Umutiti kašiku masti sa 1 kašikom šećera i time premazati celu površinu testa.
Umutiti penasto 3 belanca sa 3 kašike šećera i premazati takođe celo testo. Mlevene orahe posuti preko belanca (nije obavezno, može i bez oraha).

Testo umotati u rolat i seći komade debljine 2 cm, ređati u pomašćeni pleh, sečenu stranu staviti na pleh i ostaviti da odstoji oko 30 min. Zagrejati rernu i peći dok kolačići ne porumene.

Preliv:
1,3 l mleka
5 kašika šećera (ili po želji)
Vanil šećer po želji

Hladno mleko i šećer promešati. Kada su Havajske ružice pečene, izvaditi pleh, preliti zaslađeno mleko i vratiti nekoliko minuta nazad u rernu.

Uživajte i prijatno!

Podeli sa drugima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *