Spremi se za plažu i sagori masti – prirodno

by | Jun 4, 2018 | BORE & BOLJKE

Već danima se piše i govori o „sređivanju“ figure za leto, pa treba nešto preduzeti. Zanimljive su mi ove prirodne opcije za sagorevanje masti, iskreno rečeno ukusne su i ne zahtevaju mnogo angažovanja. Sve dole pomenute prirodne sagorevače masti nalazimo u našim trgovinama, većina se sigurna sam već koristi svakodenvno, recimo sirće, voće, badem, čaj ili čokoloda.

Ukoliko misliš da ti je potrebno da redukuješ višak na svojoj figuri, a nisi pristalica naširoko reklamiranih hemijskih preparata za sagorevanje masti, preporučujem da primeniš nešto od ponuđenog u tekstu. I voće i sirće, čaj, začini, dodaci jelima i ostalo je nešto što bi inače koristili u svakodnevnoj u ishrani i priprema neće dodatno oduzeti vreme.

8 namirnica koje pomažu sagorevanju masti su:

1. Grejpfrut

Uključi u svoj doručak grepfrut. Gorki sastojak ove voćke podstaći će sagorevanje masti u tvom organizmu. Osim toga, vlakna pektina daju dugo osećaj sitosti i neće dozvoliti da odmah nakon doručka misliš na sledeći obrok. Grepfrut možeš jesti i tokom dana.

2. Bademi

Najbolje je da ako osetiš malu glad između obroka uzmeš šaku badema. Njegove zdrave masti će te zasititi. A osim toga telo teško vari i metaboliše masti iz badema, pa to utiče i na prethodno konzumirano jelo i ostranjuje masnoće iz tela. Ovaj proces umanjuje količine masnih naslaga u tvom telu. Badem obavezno jedi sa braon opnom.

3. Jabukovo sirće

Umesto Blasamico sirćeta koristi jabukovo sirće kada začinjavaš salate. Zaključak jedne studije je da jabukovo sirće delimično sprečava apsorpciju šećera u krvotok. Gutljaj jabukovog sirćeta ujutru će te oraspoložiti, rasaniti i neće dozvoliti da se sav šećer koji uzimaš metaboliše.

4. Kinoa (Quinoa)

Bilo da se jede uz salatu, kao prilog jelu ili pečenom mesu odlično podstiče sagorevnaje masti. Vlakna lizina obezbeđuju dugotrajni osećaj sitosti na jednoj strani, a na drugoj ubrzavaju sagorevanje masti. Odličan izbor.

Foto: PhotoMIX Ltd.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj ti može u potpunosti zameniti kafu. Održava te lepo budnim, a sadrži i dovoljne količine polifenola. On ubrzava sagorevanje masti. Takođe, direktno “napada” naslage masti i preporučuje se odmah nakon obroka da što pre pomogne varenju.

6. Avokado

Avokado svakako spada u grupu namirnica koje bismo nazvali zdravim. Njegove masti, takođe omogućavaju duži osećaj sitosti, a enzim lipaza pokreće sagorevanje masti i šalje tvom telu signal da ne dozvoli dalje nagomilavanje masnih naslaga.

7. Đumbir

Kao što je preporučen zeleni čaj za redovno konzumiranje isto važi i za đumbir. I on značajno pomaže u sagorevanju masnoća u organizmu, ali i daje dugotrajan osećaj sitosti. Potpomaže varenju vrlo dobro i obilato ga koristiti u napicima i u jelu. Ima toliko divnih azijskih jela gde je đumbir nezaobilazni sastojak. Ima izuzetnu aromatičnu notu, a koristan je i kao sagorevač masti!

8. Crna čokolada

I na kraju desert!
Možda zvuči šašavo ali radi!

Crna čokolada zaista pomaže, ako želiš da oslabiš. Ako nju jedeš automatski se smanjuje želja za intenzivnim slatkišima. pokušaj da pojedeš celu tablu crne čokolade – teško. Od nje se brzo zasitiš, a polifenol ubrzava proces sagorevanja masti. Dakle navali na crnu čokoladu 🙂

Uz svoj obrok uključi i neku od ovih 8 namirnica koje potpomažu sagorevanje masti ili ih kombinuj, još bolje.

Ali ipak ne treba zaboraviti da kretanje uz sve savete može da dodatno pomogne u rešavanju problema suvišnih (kilo)grama. Recimo šetnje u prirodi, duge, pored reke. Ko voli da vežba može i to, preporučuje se.

Takođe ne zaboravi da pređeš sa zimske na lakšu ishranu. Pogledaj samo kako se pijaca šareni.

error: Content is protected !!