Pouzdana vremenska prognoza

by | Jan 16, 2020 | ZABAVA & UZIVANJE

Već izvesno vreme je klima nekako potpuno sludjena. Temperature su potpuno neodgovarajuće za doba godine u kome smo. Recimo i ova zima je atipična. Za Svetog Nikolu je tako reći bilo toplo ka da je proleće.

U obližnjem parku ispred naše kuće su u decembru procvetale ljubičice.

Jesenas sam kupila divne zimske čizme, vodootporne, sa krznom. Od kako sam u penziji mnogo više pešačim, pa sam procenila da mi baš takve trebaju. Jedino što se nisam raspitala hoće li uopšte biti zime ove godine. Možda je i ovo još jedna promašena investicija.

Kada govorim o vremenskoj prognozi setih se jednog dobrog vica na tu temu.

U želji da se na vreme pripreme za zimu dva indijanca odlaze kod vrača i pitaju: “Kakva će biti ova zima?”
Vrač baci kamenčiće i kaže: “Biće veoma hladna zima ove godine.”

Njih dvojica se zahvališe i odoše ubrzano u obližnju šumu da skupljaju drveće za ogrev.

Posle nekoliko dana kod vrača dodjoše dva indijanca iz susednog plemena sa istom idejom, da pitaju kakva će biti zima i odgovarajuće se pripreme. Vrač opet baci kamenčiće i reče: Biće veoma hladna zima ove godine. I ova dvojica otrčaše u šumu da sakupe što više drva za ogrev u šumi.

Sledeće nedelje posetiše vrača još dvojica indijanaca iz plemena sa druge strane obližnje reke. I oni upitaše za prognozu za nastupajuću zimu. Vrač opet baci kamenčiće i odogovi isto što i prethodnim posetiocima: Biće veoma hladna zima ove godine. Odmah su doneli odluku da produže u šumu i skupe što više drva za ogrev.

Posle dva dana su se vraču najavila još dvojica iz četvrtog plemena, takodje se interesujući za dužu vremensku prognozu i vrač odluči ipak da proveri sebe i svoje kamenčiće. Okrenu telefonom regionalni meteroološki centar i pita ih: “Molim Vas možete li mi reći kakva se zima očekuje ove godine?”

„Sa sigurnošću možemo da kažemo da će zima biti veoma hladna ove godine.“

„A kako ste tako sigurni“ upita vrač.

„Pa eto, vidimo indijance kako skupljaju drva za ogrev kao ludi ovih dana.“

Hmmm, možda i ja prošetam svoje čizme ove zime.

error: Content is protected !!