Dodirni mi kolena – bezbolno I

by | Jan 20, 2020 | BORE & BOLJKE

Ako osećaš bol u kolenima, a neko ti je rekao da ne treba da se krećeš, trčiš ili vežbaš, već da štediš svoja kolena znaj da greši. Nikako! Sve i da su se pojavile artritične promene nikako se ne štedi, samo se kreći.

Ako se baviš sportom do poznih godina tvoji zglobovi će biti pokretni i hrskavica elastična. Ovde govorimo o onima koji se bave rekreativno, ali redovno trčanjem ili hodanjem. Dakle bitno je da nemaš prekomernu kilažu, da je muskulatura dobra, izdržava napor kojem se izlažeš i da je brzina trčanja prilagodjena.

Evo nekih jednostavnih pravila: trčati ili hodati uzbrdo brže, nizbrdo sporije. Preporuka je da treniraš svaki drugi dan i da se ne rukovodiš sujetom nego pusti telo da te vodi.

Ljudi sa problemom artroze često prave fatalnu grešku. Umesto da se i pored bolova što više kreću oni donose odluku da štede svoje zblobove i uglavnom sede ili leže. Što se manje krećemo zglobovi će se sve manje ishranjivati, manje će se stvarati hrskavice i artroza će napredovati.

Kretanje će ti samo pomoći:

  • povećava pokretljivost tvojih zglobova – trening pokretljivosti
  • bolje „podmazuje“ površine u zglobu i ishranjuje hrskavicu – trening izdržljivosti
  • ojačava muskulaturu (trening snage); na taj način zglob se oprema takozvanom prirodnom manžetnom, kao korsetom koja ga stabilizuje i učvršćuje
  • otklanja bolnu napetost mišića koja povećava pritisak na zglob
  • održva ligamente i tetive zdravim i funkcionalnim
  • optimizuje telesnu težinu relaksirajući zglobove.

Pogodni i nepogodni sportovi za zglobove

Ako želiš da izbegneš artrozu kolena ili da već postojeću ublažiš zlatno pravilo je – kretanje bez opterećenja. U vezi sa tim se preporučuje 150 minuta nedeljnog bavljenja sportom i to onog najmanjeg opterećenja i ujednačene aktivnosti zglobova. Da li je to izvodljivo? Jeste naravno, kombinacijom dva do tri sporta koji angažuju različite grupe mišića i zglobove.

Sportovi koji štite zglobove:

· hodanje
· pešačenje po ravnom ili uzbrdo
· nordijsko hodanje sa ne predugačkim koracima
· džoging – meko, usporenije, na ravnom terenu ili uzbrdo
· vožnja bicikla sa nižim prenosom
· plivanje, ledjno i kraul
· aqua fitnes – vežbe u vodi
· joga, tai-chi, pilates
· šetnja na skijama ili langlauf.

Opterećujuće za zglobove

Povećani rizik od povreda zbog direktnih kontakata sa saigračima:

· futbal
· rukomet
· basket
· hokej

Sportovi tipa „kreni-stani“ nose opasnost od naleta na suigrača ili nagle promene pravca kretanja:

· tenis
· badminton
· odbojka

150 minuta nedeljno ako se podeli u 3-4 dana može biti vrlo zabavno i ako si sam i ako imaš društvo. Relaksiraš se i telenso i mentalno. Zameniš šetnju po zakrčenim ulicama ili tržnim centrima šetnjom u prirodi. Sada dosta bazena nudi vodene aktivnosti, iskoristi ponudu. A joga treninga ima u skoro svakom delu grada. Ko živi u ravnoj Vojvodini vožnja bicikla je pravi izbor. U nekim gradovima sam sretala divne prilagodjene staze za trčanje i hodanje sa mekom podlogom, raspitaj se u svom gradu gde se nalaze.

I nešto vrlo važno, ne dozvoli da te loše vreme spreči da trčiš ili šetaš. Kada smo išli u školu ili na posao to nije bilo opravdanje za izostanak pa nemoj da bude ni sada. Od hladnoće i kiše se može zaštiti. Samo napred!

Dakle, napravi pravilnu i najprijatniju kombinaciju za sebe. Važno je da se dobro osećaš kada vežbaš a ne da imaš osećaj da si pod pritiskom. Znam da nije lako privoleti sebe na bavljenje sportom, pogotovu ako nisi baš neki sportski tip, ali kako će ti to doneti dobar osećaj da vradiš nešto za sebe , a izbeći ćeš bolove u kolenima neka te to motiviše.
Ja imam jednu specijalnu motivaciju sada. Postala sam baka jedne preslatke devojčice i treba mi snaga i energija, a naročito kolena sada dok je još mala, da se igram sa njom. Meni dovoljno!

Iz teksta Prof. Dr.Tomas Vesinhagea

error: Content is protected !!