Uradi sam – torbe za pamćenje i nošenje

by | May 27, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Već sam pričala o mogućnostima da se zabavimo radeći neki od ručnih radova. Ideja da napravim sama torbu za ovu sezonu za sebe ili moje kćerke mi se mnogo dopala. Razni su sajtovi na kojima su tutorijali kako se izradjuju kao i koje su sve tehnike, šivenje, heklanje, tkanje, štrikane itd.

Evo nekoliko predloga, pa sama odaberi.

Milsim da ove torbe u pačvork tehnici šivenja spadaju u one zahtevnije discipline. Svi kod kuće imamo parčiće različitih tkanina preostale od šivenja bilo garderobe, bilo nekih drugih tekstilnih predmeta za domaćinstvo. A u radnjama koje prodaju teksitl na kilo možeš naći na svakom ćošku i u svakom gradu u Srbiji. Tu se može doći jeftino do vrlo lepih materijala, jednobojnih ili šarenih. Ja se najčešće snabdevam u Golsvotijevoj ulici u Beogradu u radnji Roma house, ali i Italtes ima takodje veoma dobru ponudu.

Kako umetnice na Novom Zelandu izrađuju predmete u pačvork tehnici

Jednom prilikom, tokom boravka na Novom Zelandu, upoznala sam tamošnju umetnicu koja je izradjivala pokrivače i ukrasne stoljnjake prilično malih dimenzija u pačvork tehnici. Rekla mi je da za jedan komad takvog nadstoljnjaka utroši i do 2 godine. Doduše one prave umetnice to rade ručno.

Priznaćeš, vrhunsko je umeće iseći sve te oblike za kompoziviju za koju se odluči, zatim uklopiti dezene tkanine i valere boja. Prošiti ih odnosno sastaviti prvo na šivaćoj mašini, a onda prošivati ručno bod po bod do konačnog izgleda tog zaista umetničkog dela… potrebno je mnogo vremena, strpljenja, rada i uživanja.

One imaju svoja udruženja, prave izložbe, takmiče se i razmenjuju iskustva sa ostalim britankama širom sveta koje se time bave.

torbe

Farmerice za sve namene

U mladosti sam sama sebi sašila par torbi, pretežno za plažu, ali najveći umetnički domet je bila moja torba od teksas platna, odnosno delova mojih starih farmerica sa mnogo džepova. Tu torbu sam više sezona ponosno pronosila Beogradom leti, od Ade Ciganlije do Skadalije, danju i noću. To je ujedno bio i prvi komad nečega što nije bila garderoba, a što sam se usudila da operem u vešmašini.

Milsim da svi koji nose farmerice kao obavezni deo garderobe, sve do dana današnjeg od njih prave torbe. Ove na slikama dole su mi baš nekako šik.

Evo uveri se, pa napravi i sama. Proces njihovog šivenja ne mora dugo da traje, a ako imaš tašnera u blizini može da ti pomogne sa ovim kožnim detaljima.

torbe

Sama svoj majstor

Verujem da većina dama moje generacije ume da štrika i hekla. Svi kod kuće imamo končane pamučne bluze, naše, naših mama, pa i baka. Sigurna sam da je to izobilje boja. A i ako ih nema, u prodavnicama pozamanterije u svakom gradu sigurna sam vrlo je lep izbor konca za pletenje i heklanje. Ima ga jednobojnog, ali i meliranog.

Ako voliš šareno i deblji konac možeš više boja spojiti u jednu nit i isheklati šarene komade koje ćeš posle spojiti u oblik torbe koji želite. Ili takodje jednobojne konce spojiti u jednu nit i debljom heklicom isheklati modernu torbu veličine po želji. Pogledaj slike dole, sigurna sam da ćeš dobiti neku inspiraciju ili prošetaj po internetu.

torbe

Molimo sve dame koje se odluče za lične kreacije da nam pošalju slike, rado ćemo objaviti. Samo napred, zabavićete se, bićete originalne i neponovljive.

torbe

Slike Pinterest

error: Content is protected !!