Hajde da zavirimo u budućnost (I deo)

by | Jun 3, 2019 | BORE & BOLJKE

Kakav će nam zapravo biti život u budućnosti? Možda da svoja znanja i iskustvo iskoristimo i skiciramo sopstveno treće doba i time započnemo jedan trening podmladjivanja.

Postoje niz načina da ostanemo mladji i sveži u trećem dobu time što ćemo izvesne navike uvesti u svakodevnu rutinu, bez obzira da li smo još radno aktivni ili ne. Zapravo ako i jesmo radno aktivni onda bi nam tim pre ove vežbice mogle biti od pomoći da se naviknemo na dolazeće. Na samom početku je zapravo jedna vežba najbitnija, to je vežba izdržljivosti, neodustajanja. Ona je vrlo važna, možda ključna.

Stime u vezi, kako se prema našem telu odnosimo tokom 40tih i 60tih najviše će odrediti naše kondiciono i zdravstveno stanje. Zato je od ogromnog značaja da sa sobom sklopimo dogovor – ono što isplaniramo, osmislimo ili započnemo treba i završiti ili u njemu istrajati.

Evo zadataka koje treba uraditi prvo u trajanju od više nedelja. Ako se primenjujući ih osećamo dobro onda praksu produžiti na više godina.

Da nebismo na startu posustali, ne preterivati. Iz ove liste započeti sa 2 najdraža zadatka:

 • Napraviti dobar plan ishrane, posebno uvrstiti namirnice koje „podmladjuju“. O značaju ishrane nije potrebno opet govoriti, a u godinama koje nam dolaze ishrana je jedna od važnijih stvari kojom se treba baviti.
 • Praviti veće pauze izmedju obroka. Kako su bake govorile, uobročiti se, jesti u pravilnim intervalima. Da li treba podsetiti da je gubljenje težine u trećem dobu vrlo spor proces. Ništa manje problematično nije i dodavanje kilograma.
 • Mikro avanture uvrstiti u svakodnevicu. Svakako da su velike avanture predivne, ali kolike su šanse? Mali lepi trenuci, nešto „za dušu“, što raduje i ispuni čoveka. Pa zašto onda ne priuštiti to sebi češče.
 • Nove veštine savladati u oblastima kao što je sport, muzika, učenje stranih jezika, kulinarstvo ili recimo ostvariti davnu želju, na primer preduzeti neko putovanje o kome sanjamo. Šta mislite o plesu tanga u nekoj obližnjoj milongi ili priključiti se planinarskom društvu?

Photo by Sven Read

 • Uvesti male pauze ili meditacije u svakodnevnicu bez obzira da li radimo ili smo već u penziji. Hteli da priznamo ili ne ali neprekidni rad, šta god da je, isrcpljuje i mladje osobe, a kamoli 50+. Zašto ne praviti male pauze, ne samo kao odmor od tekućeg, već i usmeriti misli ka nečem drugom na kratko. Recimo slušati dobru muziku desetak minuta. Meditirati, gledati u reku ili zelenilo, popiti čaj na miru.
 • Nepraviti ogromnu listu obaveznih dnevnih aktivnosti nije baš preporučljivo. Treba biti realan i prvo uraditi najvažnije za taj dan. Šta znači preduga lista za ovaj dan ako je u startu jasno da se ne može postići sve. To frustrira. Biti realan je prava stvar.
 • „Svugde je fitnes-studio“ svakodnevno se kretati. Ko kaže da samo ako uplatiš fitnes ili sat u obližnjoj teretani se računa? Zašto ne brzim korakom više krugova po obližnjem parku ili pored reke. Dosta zelenih površina u naseljima ima teretane na otvorenom, treba iskoristiti.
 • Obavezno 3 puta nedeljno šetati po pola sata ili voziti bicikl. Izaći na vazduh po svim vremenskim uslovima je veoma dobro.
 • Imati uvek u vidu svoje veliko iskustvo i uživati u njemu. Godine ne donose samo zabrinutost i sporost već i veliku prednost. Nema mnogo čega na šta nećemo imati odgovor ili svoj stav. Ubaciti se istinski u ulogu iskusne osobe, što i jeste tačno.
 • Postarati se za dobar san. Manje provoditi na internetu i pred TV ekranom. Posvetiti dan-dva merenju vremena provedenog ispred raznih ekrana. Doći ćete do poražavajućih otkrića. Hitno te navike zameniti drugim ili dobrim snom.
 • Sagedati slabosti: uhvatiti se u koštac sa temama „pušenje“ ili „prekomerna težina“ – preduzeti male korake, ali konstantne.
 • Uvesti kratke susrete i telefonske razgovore u svakodnevnicu. Ne znači da ako se nema vremena za duge telefonske razgovore ili višesatno druženje ne treba se videti sa dragom osobom. Češći a kraći kontakti su blagotvorni i daju utisak promene i radost.
 • Osećati zahvalnost i sreću. Nije teško i ne boli, a ispunjava.

Kraj prvog dela, sledi nastavak.

slike: Unsplash
Izvor: Spiegel

error: Content is protected !!