Šta sve možeš da posetiš, ako te put nanese u Budimpeštu

by | Mar 28, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

U mađarsoj prestonici jedno je sigurno – ovaj grad nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ono što će te očarati na prvi pogled su impresivna arhitektura, kulturno nasleđe, relaksacija u termama i ukusna tradicionalna kuhinja. Naravno da ima još puno taga, ali valjalo bi izdvojiti nekoliko lokaliteta koje turisti rado posećuju.

Šetnja po Parlamentu

Ovo zdanje neogotičke arhitekture sigurno je puno puta viđeno u novinama, turističkim brošurama, televizijskim emisijama. Možda baš na tvom fižideru stoji magnet – suvenir mađarskog parlamenta koji je poklon od nekog tebi dragog. Kada se malo bolje zagleda, ovo zdanje pokazuje i primese renesanse i baroka, a trenutno predstavlja treće po veličini sedište nacionalne skupštine u Evropi.

Parlament se ogleda u nama vrlo dobro poznatoj reci Dunav, a njegova gradnja je završena godine 1896-te.
Brojevi koji čine Mađarski parlament još impresivnijim:

  • Ukupna dužina stepeništa je 20km
  • Ima 691 prostoriju
  • Može da se pohvali sa 242 unutrašnje i spoljne skulpture
  • Njenu građu čini 40 miliona cigli, pola miliona dragog kamenja i 40 kg zlata
  • U poslaničkim klupama sedi 386 poslanika.

Ako ti se zavrtelo u glavi od ovih brojeva, predlažem opuštanje uz priču o gradskim termama.

Parlament - Budimpešta

Brčkanje u banjaskim kupalištima usred Budimpešte

Verovatno već znaš da je Mađarska bogata termalnim izvorima i da se možeš brčkati skoro na svakom koraku. Ko god da se u protekloj istoriji zadesio na tlu današnje Mađarske, gradio je terme koje i danas služe posetiocima – kupačima.

Neka od najpoznatijih su ostavili za sobom turci kao što su Kiranji, Rudas i Veli Bej. Lokalce ćeš najčešće zateći da posećuju Lukaš ili Sečenji, a stranci se radije odlučuju za Gelertu.

Sečenji banja jedna je od najlepših i najvećih kupališnih kompleksa u Evropi. Unutrašnji bazen datira još iz 1913.godine, a spoljašnji bazen iz 1923. Kupanje u zimskom periodu je poseban užitak.

Banje u Budimpešti

Jevrejska četvrt – težina metalnih cipela

Kada te put nanese u jevrejsku četvrt, lepo bi bilo da posetiš najveću aktivnu sinagogu u Evropi iz 1859. U dvorištu sinagoge pronaćićeš spomenik zalosne vrbe od čelika, posvećen žrtvama Holokausta.

Na peštanskoj strani, na šetalištu pored Dunava, naićićeš na jedan neobičan spomenik. 60 pari metalnih cipela razbacanih po obali. To je spomenik napravljen u znak sećanja na Jevreje bačene u reku tokom perioda nacizma između 1944-1945.

Jevrejska četvrt u Budimpešti

Šta još ne treba da propustiš dok šetaš po Budimpešti

Postoji još puno zanimljivih mesta, a neka od njih su Crkva Svetog Stefana (najveća crkva u Budimpešti, sa čijeg zvonika se pruža prelep panoramski pogled na grad), Trg Heroja (u sklopu kog se nalaze statue sedam plemenskih vođa koje su osnovale Mađarsku) i železničku stanicu Njugati (čuvenu po svojoj velelepnoj arhitekturi). Ako te zanima kupovina i ispijanje dobre kafe, poseti Vaci ulicu kao i bulevar Andraši.

Na brdu Budim videćeš monumentalnu Kraljevsku palatu. Pored nje je Nacionalna galerija, Biblioteka, Istorijski muzej i Matijasova crkva. Predlažem ti da posetiš i Ribarsku kulu, vrlo neobičnu i upečatljivu po svom izgledu.

I na kraju dezert

U staroj poslastičarnici Žerbo po kojoj su nazvane Žerbo kocke, verujem da će te oduševiti probanje ovih slatkih kocki pravljenih po originalnoj recepturi. Uz kolač i kafu sumiraj utiske nakon razledanja i već počni da planiraš ponovnu posetu, jer Budimpešta još mnogo toga nudi.

error: Content is protected !!