Jutarnje vežbe na tibetanski način

by | Mar 28, 2018 | BORE & BOLJKE

Oduvek sam pokušavala da se naviknem da nakon jutarnjeg pranja zuba uradim i vežbe, a da uz ostale obaveze ne zakasnim na posao. Sve vežbe koje sam radila su bile dobre. Odlično bi me razbudile i dale energiju, ali su mi angažovale vreme i zahtevale prostor. Retko ko od nas živi u kući sa posebnom prostorijom za vežbanje i sport, bar je ja nemam.


Takođe, ne mogu da ustanem dovoljno rano da sve stignem na miru, već je uvek žurba i osećaj da kasnim. Ponekad treba imati i rekvizite koje su potrebne, pa prisetiti se vežbe, posle raskloniti rekvizite, a vreme samo juri. To je dovodilo do toga da sam mislila da treba da požurim ili preskočim po neku vežbu kako ne bih zakasnila na posao.
Sve u svemu, ako ti je poznata ova situacija, predlažem ti vežbe koje ja primenjujem, a za koje ti ne trebaju ni rekviziti, ni mnogo vremena, a ni prostora.

Uz 5 tibetanaca do bolje fizičke kondicije

Kada sam se susrela sa vežbama zvanim 5 tibetanaca, odmah su mi se učinile jednostavnim, a evo i zašto. Angažuju sve neophodne delove tela, rade se na malom prostoru bez rekvizita i za vrlo kratko vreme. Sve je tačno osim onog da su jednostavne za rad, možda samo na crtežu. ☺

Ali bilo kako bilo, one su prave za mene, a verujem da će i tebi odgovarati. Kada ujutru uradim tibetance, kao da sam pročistila um i telo. Nekako prodišem. Telo se razbudi, mislim, imam energije za sve što me čeka tog dana, za dve mene. ☺

Jutarnje vežbe na tibetanski način

Zašto su vežbe 5 tibetanaca tako dobre

Priča kaže da su ih sveštenici sa Tibeta radili svakodnevno, jer su želeli da žive zdravo i dugo.
Ono što treba istaći je da je važno da se rade u redosledu kako je nacrtano i da se pravilno i uravnoteženo diše. Videćeš, u početku nije baš lako uraditi od svake vežbe više od tri puta, bar je meni bilo više nego dovoljno. Ali kasnije je drugačije. Broj ponavljava se povećava, a same vežbe rade se brže i lakše.

Preporuka je da se broj vežbi povećava nedeljno, ali da ostane neparan broj, recimo 3,5,7,… najviše do 21. Kada se redovno rade, stekne se fleksibilnost i ritmičnost. Vežbanje postane uživanje kao i osećaj u organizmu posle vežbanja. Kada se uđe u rutinu, neće ti biti potrebno više od 10 minuta za ovu jutarnju rekreaciju.

I još nešto…

Vrlo brzo ćeš se osećati opuštenije, poboljšaće ti se san, probava, isčeznuće bol u leđima i krstima, povećaćeš izdržljivost i snagu.

Tibetanski sveštenici kažu da ove vežbe podmlađuju u šta i ja želim da verujem.
Probaj ih i ti, možda će ti se dopasti.

error: Content is protected !!