Šareno volim te šareno

by | Aug 23, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Sećam se kada sam bila sasvim mala devojčica da su sve bake, bolje reći starije gospodje, u mom okruženju uglavnom nosile mirnije tonove odeće. Ako ne tamne, recimo leti su mogle biti i svetlije, ali neupadljive boje. Pastelne, zagasite. Ako bi i bilo nekog šarenila i ono je bilo nekako zamućeno, da ne upada u oči. Takođe, modeli su bili svedeni, tek po neka bela svilena ili čipkana kragna ili lagana svilena haljina diskretno šarena.

Isto je bilo i sa vremešnom gospodom. Tamna odela, klasični krojevi, kašmir džemperi. Ako su i nosili svilene šalove oko vrata umesto obavezne kravate bili su pretežno teget, tamno zeleni, braon sa sitnim kašmir šarama ili prugama. Leti odela boje lana ili sirove svile. Krupno karirane tkanine za kapute ili blejzere ni jedni ni drugi nisu nosili. Možda nešto diskretnije karirano ili „pepito“ opet u zagasitim – jesenjim tonovima. Najrevolucionarnije beše teget-zelena kombinacija kariranog.

Zato su mi na moru ili kada odemo u inostranstvo bila fascinantna gospoda oba pola u izvesnim godinama u jarko žutim, tirkiznim, crvenim tonovima odeće. Cvetnim, kao bašta, haljinama. A onda recimo i dame i gospoda u bermudama i espadrilama u raznim bojama. Ma, fenomenalno?

Šareni stil

Šareni stil

Srećom ti su se običaji u ovom našem vremenu i kod vremešne gospode promenili na šarenije, vedrije. Stilovi „za mlade“ i „za ozbiljne“ su se nekako, Bogu havla pomešali.

Meni se lično to dopada i praktikujem izlete u fazon „šareno, volim te šareno“. Ne samo u garderobi nego i asesoaru: torbice, ogrlice, gomile narukvica raznih boja i materijala, šalovi. Verdo, veselo, lepo. Ne samo leti, možda još i više s’ jeseni kada je tmurno i bez sunca ili zimi.

I mi šare imamo

I kod nas ima puno odličnih proizovdjača šarene trikotaže, a može se poneki komad i kod kuće napraviti. Negde sam pročitala za ovakav stil oblačenja preporuku „obuci na sebe sve što ti se dopada, a onda skini 2-3 komada“. Nije loše, a zabavno je svakako.

Takodje neko je izrekao savet za sklapanje boja: svaka boja ide uz svaku, samo ih treba ponavljati. Nisam stručnjak, ne znam da li je to baš tako, ali mene veseli.

Šareni stil

Doduše, nisam svog životnog saputnika još uspela da ubedim da prihvati ovaj šarenkasti stil. Za sada se samo smeška, ali ima vremena, ja sam nepopravljivi optimista.

Jeste li razmišljali da napravite žurku za prijatelje pod radnim nazivom „Što šarenije to zabavnije“?

error: Content is protected !!