Da li znaš koja je najstarija alatka za pripremu hrane?

by | Aug 20, 2018 | TEME & DILEME

Možda će te ovo pitanje navesti da pomisliš na kašiku ili varjaču. Možda na činiju, ali zapravo reč je o avanu. Ne znam koliko ti je ovo poznato, ali AVAN je od svog nastanka, pa do danas uvek imao istu namenu i oduvek je izgledao baš kao i danas. Zapravo, od davnina, pa do sada njegova jedina i osnovna funkcija je bila usitnjavanje začina i ostale vrste hrane.

Šta to avan čini posebnim

Avan predstavlja jedinstveno nasleđe mnogih kultura u svetu i kod nas kao deo kuhinjskog pribora. Njegovo pojavljivanje uslovilo je potrebu čoveka za usitnjavanjem plodova iz prirode. U njemu su se usitnjavale razne vrste žitarica i začina.

Na našim prostorima pojavljuje se još u antičko vreme. Pomenute žitarice, a pre svega žito kasnije se mlelo u primitivno napravljenom žrvnju kako bi se proizvelo brašno, pa je avan pre svega služio za usitnjavanje sitnijih plodova, semenki i začina. Takođe, koristio se za usitnjavanje soli i šećera koji su se nekada mogli nabaviti samo u komadima. Isto tako, odlično je mogao da posluži za usitnjavanje suve paprike, kafe, belog luka, bibera…

Avan

Avan (Foto honey fangs © Honey Fangs)

Avan kao alatka u rukama zanatlija

Avan nije isključivo korišćen u kulinarske svrhe, već su ga koristiti i zanatlije poput grnčara kojima je koristio za prirpemu glazure ili kujunđije koji su u metalnim avanima mrvili ostatke materijala.

Avan u lekovite svrhe

Ova korisna alatka od velike pomoći je bila i apotekarima. Sa njim se vrlo jednostavno moglo usitnjavati, mleti i mešati razno lekovito bilje, pa se u antičko vreme, kasnije i starom Egiptu i ostatku sveta koristio u farmaceutske svrhe.

Od čega se izrađivao avan

Prvobitno, izrađivan je od kamena, jer je on bio najdostupniji materijal, a i imao je dovoljno veliku tvrdoću i čvrstoću. Takođe, kamen nije porozan, ne upija i ne zadržava vlagu, mirise, pa je bio idealan za pripremu hrane, ali i lekova.

Isto tako, za upotrebu u domaćinstu avan je vrlo često bio izrađen od drveta takođe zbog dostupnosti materijala, ali i zbog lake obrade. Vrste drveta koje je najčešće korišćeno za izradu avana je bila kruška, bukva, hrast, jasen, trešnja i druge vrste.

U srednjem veku prešlo se na izradu metalnih avana, najčešće izrađenih od gvožđa i bronze, a za bogatija domaćinstva bilo je neizostavno da se u kuhinji nalazi avan od mesinga.

Avan

Avan (Foto © Katherine Hanlon)

A kako nam danas služi avan

Zapravo potpuno isto kao i od njegovog nastanka. To je jedina alatka koju čovek i dan-danas koristi, a da nije promenila ni svoj izgled, ni svoju namenu. Može se pronaći u brojnim domaćinstvima naročito u onim u kojim je spremanje hrane praćeno uživanjem u pripremi, zanimljivim mirisima, kulinarskim kreacijama i nezaboravnim ukusima pripremljenih jela. Iako su se pojavili brojni mlinovi, secka, blenderi i slični kuhinjski aparati i danas se avan koristi kako u kuhinjama brojnih porodica, tako i u popularnim kulinarskim TV i Internet šou programima.

error: Content is protected !!