Da li u Pragu živi đavo

by | Aug 13, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Koliko god u priči o nekom gradu pokušavamo da zaobiđemo istoriju, u slučaju Praga je to nemoguće. Zlatni grad je prepun istorije. Svaka zgrada, statua, most ili prelepa fasada u romantičarskom i svedenom gotskom stilu priča neku istorijsku priču za sebe.

Elem, imali smo tu priliku da jedan produženi vikend boravimo u ovom zanimljivom evropskom gradu, pa hajdemo redom.

Po čemu su poznati Hradčani i Katedrala Svetog Vida

Katedrala Svetog Vida u delu grada poznatom kao Hradčani je najviša tačka grada Praga i stecište velikog broja turista koji kao mravi mile ispod ogromne gotske građevine pokušavajući da pogledom dohvate vrh njenih tornjeva. Veruj mi, gotovo da je to nemoguće, jer je njena impozantna veličina nestvarna.

Katedrala je zapravo riznica bogate češke istorije. U njoj se može videti mnoštvo dragocenih predmeta od srednjevekovnih slika do modernog obojenog stakla. Hradčani su zbog svog položaja uzdignutim iznad reke Vltave, bili sedište dinastije Pšemislovića. Još u 14. veku započeta je izgradnja crkve posvećena Svetom Vidu i trajala je pet vekova. Katedrala je konačno završena tek 1929.godine.

(Fotografije iz lične arhive)

Praški zamak sa hiljadu prozorčića

U Praškom zamku koji je najveći na svetu sa hiljadu prozorčića koji gledaju na grad, stoluje predsednik Češke Republike. Zastave sa kapija kraljevske palate skidaju se kada je predsednik odsutan iz zemlje. Mnogim turistima je naročito zanimljiva smena straže na Zapadnom ulazu u podne kada je ceremonija propraćena muzikom.

Najpoznatiji vladar češke je Karlo IV, vladar Svetog Rimskog carstva, a ovde je osnovan i prvi univerzitet u srednjoj Evropi koji nosi njegovo ime. Zanimljiva je činjenica da je ulice u Pragu numerisala carica Marija Terezija još 1770. godine. Pre toga, svaka bolja kuća imala je neki simbol kao izvajanu figuru od kojih su neke sačuvane i danas na fasadama. Po tome je posebno poznata Nerudina ulica kroz koju se može popeti na Hradčane. Naziv je dobila po češkom pesniku i piscu iz 19. veka Janu Nerodi.

(Fotografije iz lične arhive)

Tri violine kao tri demona u noći punog meseca

Danas se u Nerudinoj ulici mogu videti načičkane brojne galerije, zanatske radnje, manje pijace i restorani. Ovu ulicu ćeš prepoznati po živim bojama i blistavo čistom pločniku. Takođe, posle svakih 10-15 m otkrivaćeš nove figure kao oznake na kućama. Crveno jagnje, Zlatni točak i drugi. Posebno je zanimljiva figura Tri violine koje predstavlja tri domena u noći punog meseca.

Da li u Pragu živi đavo

Iako je ovaj grad pun priča o đavolu i njegovom povremenom pojavljivanju, naročito u Nerudinoj ulici, đavolja rabota se ovde više vezuje za restorane, menjačnice i taksiste koji stvaraju glavobolju turistima, tačnije neobaveštenim turistima. Na sreću, mi to nismo bili.

Zlatni grad Prag je jedan od najposećenijih turističkih gradova na svetu, pa je stoga meka za prevarante. Ako planiraš da putuješ preko turističke agencije, raspitaj se dobro kod organizatora putovanja o tome u kojim menjačnicama ne treba menjati novac, niti čije taksi usluge koristiti. Bilo bi korisno da ti preporuči i restoran u kome ćeš moći dobro da pojedeš i uz to ne budeš začuđen kada stigne račun.

Zbog ovih, ne tako lepih detalja vezanih za Prag koji ruže sliku Zlatnog grada, Česi su se bunili i čak organizovali akcije stajanje ispred ozloglašenih menjačnica i odvraćali turiste da menjaju devize. Takođe, ugledni Česi iz celog sveta tražili su svojim autoritetom da vlast suzbije ove pojave.

Nerudina ulica u Pragu

Nerudina ulica u Pragu (Foto iz lične arhive)

Šta još ne treba propustiti razgledajući Prag

Karlov most i Starogradski trg

Posle Hradčana, Kraljevske palate i Nerudine ulice spusti se do Karlovog mosta, jednog od najpoznatijih simbola grada Praga. Karlov most, kroz istoriju dugu 600 godina, pretrpeo je nekoliko razaranja, a vekovima je bio jedini most u Pragu. Ukrašen je baroknim skulpturama, a atmosferu ulepšava i mnogo uličnih prodavaca suvenira i umetnina kao i uličnih zabavljača.

Nakon Karlovog mosta treba obavezno prošetati po Starogradskom trgu. Na njemu su čuvene suvenirnice, bašte i kafići i prelepe barokne zgrade. Na ovom mestu je još u 11. veku bila pijaca.

Karlov most u Pragu

Karlov most u Pragu

Astronomski časovnik

Za ovaj časovnik su mnogi čuli i nesumnjivo ga vezuju za Prag. Pitaš se po čemu je zapravo on poznat i toliko privlačan turistima?

Ovo je časovnik sa specijalnim mehanizmom i brojčanikom koji pokazuje relativne položaje Sunca, Meseca, dane, godine, mesece, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete. Jedan je od simbola Zlatnog grada već 600 godina. Astronomski časovnik (Pražský orloj) je najstariji sat takve vrste koji još uvek radi. Njega ćeš vrlo lako pronaći na Starogradskom trgu, jer je to najvažnije mesto okupljanja turista koji čekaju da vide izlazak 12 apostola. Poznat je kao Praški Orloj, koji se nalazi na katedrali Lund.

Astronomski časovnik

Astronomski časovnik (foto iz lične arhive)

Tinska crkva i spomenik Janu Husu

Tinska crkva je još jedna od znamenitosti kao i spomenik Janu Husu sa natpisom “Istina će pobediti”. Jan Hus je upamćen po pokušaju da izvrši reformu crkve, ali je surovo pogubljen tako što je spaljen na lomači 6. juna 1415.godine. Danas je taj datum jedan od čeških državnih praznika.

Vaclavski trg – svedok praške istorije

Vaclavski trg poznat je po tome što su se na njemu odigrali svi događaji iz dugačke i teški istorije ovog grada. Ovaj trg pamti mnogo i dugo: od ujedinjenja Češke i Slovačke, nemačke okupacije, ruskih tenkova, do “plišane revolucije” i još puno istorijskih dešavanja.

Ovim prostorom nesumljivo dominiraju statua Svetog Vaclava na konju i impozantna zgrada Narodnog muzeja koja se nalazi na vrhu Vaclavskog trga. Prepoznaćeš ga po pozlaćenoj kupoli kao kruni najvažnije ulice u glavnom gradu Češke Republika.

Duh istorije, šik retro stil i savremena potrošačka groznica

Savremeni Prag odiše mešavihom daha istorije, retro arhitekturom i savremenim luksuznim izlozima sa firmiranom robom. Na zanimljiv način spaja dugu istoriju sa potrošačkim trendom savremenog načina života.

Zlatni Prag

Zlatni Prag (foto iz lične arhive)

Kada kažem Prag, pomislim na film

U glavnom gradu Češke snimljeni su brojni filmovi kao što su Amadeus, Nemoguća misija, Bornov identitet, a poznat je i po jednoj od najboljih filmskoj školi, posebno za buduće reditelje.

I još nešto…

Nemoj ni jednog trenutka da pomisliš da je ovo jedan stari, uštogljeni, evropski grad, jer će te iznenaditi prizori poput ovih koji su i nas iznenadili:

Takođe, možeš da skokneš do Muzeja paukova i škorpija ili Muzeja sprava za mučenje, a raspitaj se i o “ukletim mestima” u kojima se sreću vrlo neobični ljudi i pojave.

Posle celodnevne šetnje, razgledanja i obilazaka, na kraju dana nemoj se odmah vratiti u hotel ili apartman. Pravo mesto za noćni izlalak su čuvene češke pivnice sa još čuvenijim češkim pivom. Ne propusti ovaj doživljaj koji će tvoj utisak o Pagu učiniti kompletnim.

error: Content is protected !!