Sve su više u modi kolači poput mafina. Što bi moja mama rekla „hlebasti“.
To u njenom poimanju slatkiša znači kolači bez fila, krema, nadeva, punjenja itd. Dakle kolači jednostavno spremljeni spajanjem svih sastojaka nekim propisanim redom, čuvenom tehnikom mućenja varjačom, žicom za mućenje ili sofisticirano – običnim mikserom.
Ja lično tu vrstu kolača obožavam. Prvo zaista volim takve slatkiše, a drugo kako baš nisam vična spravljanju slatkiša tipa Reformtorta, žarbo kocke, krempite i sl, majstor sam u umućivanju ukusnih sastojaka u ujednačenu masu nečega i svačega, pa izlijem u pleh, pa u rernu. I eto kolača!
Dakle za ove meni omiljene kolače jedan od vrlo čestih sastojaka je izrendana kora limuna. Naravno rendaš je na sitnu, za to predvidjenu stranu ribeži. I šta onda ostane, prljavo rende koje treba oprati.. E pa može i lakše.
Preko ribeži staviš peki-papir i onda rendaš limunovu koru. Kada sve izrendaš, skloniš papir, skineš ostatke kore limuna sa papira a ribež je skoro sasvim čista i lako se ispere.
Nadam se da sam pomogla, biće još praktičnih saveta na dalje.
Naslovna slika: Estúdio Bloom sa sajta Unsplash