Izložbe – zanimljivi Beograd

by | May 10, 2022 | NAJNOVIJE, ZABAVA & UZIVANJE

Rado se sećam Beograda moje mladosti 70tih, 80tih kada se u Beogradu na svakom koraku nešto zanimljivo dešavalo u svetu kulture. Koncerti, izložbe, maestralne operske i dramske predstave, bioskopski filmovi.

Moje društvo i ja smo imali običaj da se nadjemo ispreda Narodnog pozorišta, razmenimo informacije gde je šta zanimljivo to popodne i veče pa prvo to pogledamo, a posle uvek sudjena kafana na kraju. Naravno nije se izlazilo pred ponoć već znatno ranije. Da mladji, ako ovo pročitaju ne misle da smo se rano vraćali kući, to neee. Duže smo uživali.

Ovog aprila sam u Beogradu posetila nekoliko meni vrlo zanimljivih izložbi. Prvo u na neobičnom mestu pozicioniranoj umetničkoj galeriji No concept na Dunav stanici. Umetnica Jana Oršolić je povezala audio i vizuelni utisak i „uramila“ divne reči raznih pesama i izložila ih u ovoj galeriji.

Izložbe – zanimljivi Beograd

slika iz lične arhive

U galeriji Vojske Srbije se narodni muzej Smederevske palanke predstavio svojom zbirkom slika naših starih najpoznatijih majstora. Paja Jovanović, Sava Šumanović, Beta Vukanović i mnogi drugi.

Izložbe – zanimljivi Beograd

slika iz lične arhive

A u Dositejevoj ulici broj 11 u Beogradu se nalazi galerija Sanjaj. Trenutno je u toku izložba crteža Miće Popovića iz kolekcije njegovog sina Jovana. Sjajni crteži Gvozdena, Mićinog omiljenog lika, a zapravo Bate Stojkovića, u raznim situacijama. Zatim mrtva priroda sa i bez kultnog majmuna i ostali malo poznati crteži.

Izložbe – zanimljivi Beograd

slika iz lične arhive

Prošetajte do Dositejeve. Vlasnica galerije, ljubazna i razgovorljiva dama, podeliće sa vama sve u vezi izloženog i još ponešto. Sve u svemu pružite sebi lepe trenutke uživajući u kulturi vizuelnog.

Ako ste vi nešto videli podelite sa nama što pre.

Naslovna slika: iz lične arhive

error: Content is protected !!