Plivanje

by | Aug 9, 2021 | ZABAVA & UZIVANJE

Prema istočnjačkom, a i mom mišljenju boravak u vodi osim olakšanja u mišićima i kičmi odnese i svu negativnu energiju iz tebe. U to duboko verujem. Ponekad kada nisam baš u najsjajnijem raspoloženju odem do reke, šetam, gledam u vodu i nekako posle nekog vremena kao da se obrisalo sve negativno iz mog tela i mozga. Ne umišljam, majke mi.

Moj tata, koji je bio strastven pecaroš bez mnogo ulova, govorio je da kada je pored reke i dok gleda u vodu njemu se čini da mu se mozak zaustavi, da može da ne misli. Naravno da mu je bilo jasno da je to nemoguće, ali sam taj osećaj mu je vraćao snagu i prijalo mu je da satima bulji u dunavsku vodu i „kupa udice“.

Jednom mi je jedan lekar fizijatar rekao da jedini sport koji nema nikakavih kontraidikacija za bavljenje jeste plivanje i da je posebno koristan za one sa problemom sa kičmom. Kako imam probleme sa kičmom to saznanje me je izuzetno obradovalo, jer nisam baš neki sportski tip, a ni dovoljno uporna da se bilo kojim drugim sportom redovno bavim. Ne volim da se znojim. Kakav izgovor, ha!

Dakle plivanje posebno prija ledjima. Jačaju se mišići, telo opušta i relaksira, a zglobovi se aktiviraju. Kod onih koji trpe bolove, kaže prof dr Vestinhage, plivanje je idealno. Važno je da su pokreti harmonični. Posebno je preporučljiv sport za ljude sa prekomernom kilažom i one sa bolovima u zglobovima.

Plivanjem se jačaju mišići, jer se neprekidno prevazilazi otpor vode.

Plivanje je zapravo složen sled pokreta.

Najčešće plivamo prsno. Ali kako se pravilno pliva prsno?
Većina nas dama tako pliva da nebi pokvasile kosu. Neke u koje i ja spadam, ne umeju da dišu pod vodom, pa im se čini taj stil najbolji za njih. Možda jeste ali nije najbolji niti sasvim ispravan ako želiš da oporaviš kičmu, a glavu stalno čvrsto držiš iznad vode.

Kako se pravilno pliva prsno?

Kada plivaš prsno, takozvani ženski stil, sa glavom iznad vode lakše se orijentišeš, možeš i da ćaskaš sa nekim pored sebe, a i kosa se neće pokvasiti. Ali to nije pravilno plivanje. Kada je vratna kičma zategnuta tokom plivanja ta napetost može izazvati bol u glavi i vratu.
Kod pravilnog prsnog plivanja tokom istezanja glava treba da je uronjena u vodu licem na dole. Telo se onda ritmično skuplja u drugom pokretu i glava izranja. Sve je harmonično. Skladni pokreti ruku i nogu daju pogon.

Plivanje korak po korak

Korak 1: ispruži telo opušteno na površini, voda ti skoro prekriva lice.
Korak 2: Okreni dlanove prema spolja. Ovaj položaj dlana će omogućiti da hvataš vodu kao lopaticom.
Korak 3: Laktove drži iznad šake, savij laktove.
Korak 4: Postavi ruke lučno i zamahni, zaveslaj snažno.
Korak 5: Ovo će podići ramena i glavu.
Korak 6: Položaj tela u vodi sada je pod uglom, gornji deo tela je malo viši od nogu.
Korak 7: Udiši kratko i snažno. Povuci pete prema zadnjici.
Korak 8: Raširi zglobove kolena malo preko širine kukova.
Korak 9: Snažno ispruži ruke napred naginjući lice ka vodi.
Korak 10: Sada sledi snažno istezanje nogu. Telo ponovo leži ravno i ispruženo u vodi, kratko klizneš i izdahneš u vodu, pre nego što počne sledeći zamah rukama …

Bez brige, usvojićeš ovih 10 koraka brzo.

Plivanje: Emily Rose sa sajta Pexels

Foto: Plivanje © Emily Rose sa sajta Pexels

Kraul

Prednost: Sa medicinske tačke gledišta, plivanje „puzeći“ je najzdravija vrsta plivanja. Telo čitavo vreme leži ispruženo u vodi, a odnos između pogona i potrošnje energije je najbolji prilikom puzanja.

Nedostatak: Tehnika je teža od prsnog, jer za disanje se mora podići jedna ruka i lagano okrenuti glavu u stranu. Ako glavu okreneš previše unazad, grčiće se u predelu vrata.

Savet: Kao početnik radije pohađaj kurs ili unajmi privatnog trenera.

Kao što već rekoh ne umem da dišem u vodi, pa je za mene kraul noćna mora. Kad god sam pokušala napila sam se vode. A što je najgore uvek se nadje neko pored mene da prokomentariše: „Pa kako to ne umeš, baš je jednostavno.“

Jeste, kad znaš kako se diše pod vodom. Ja i dalje ne znam, a mislim i da se malo plašim. Možda.

Ledjno plivanje

Prednosti: manje je naporno od uobičajenog kraula. Nema potrebe za okretanjem glave, a disanje ne zahteva nikakvu posebnu tehniku. Pored toga, samo potiljak je u vodi.

Moj savet: podigni kukove malo kad plivaš ledjno i stegni stomak. Ovo će ojačati tvoje osnovne mišiće. Ramena će se automatski opustiti. Obavezno drži glavu opuštenu i okrenutu prema gore.

Nedostatak: Jedva da vidiš prepreke (ivica bazena) ili „saobraćaj oko tebe“ i zato se s vremena na vreme moraš osvrtati unazad.

Kada sam u više mahova boravila u banji Kanjiža gde su pacijenti pretežno sa bolestima kičme ili na rehabilitaciji posle operacije kičme primetila sam da svi operisani plivaju isključivo ledjno. Pretpostavljam da je zbog jačanja mišića duž kičme.

Zgodna stvar je što su im terapeuti u bazenu postavili graničnike sa jednog na drugi kraj bazena, one šarene kao kad se plivači takmiče, pa kad plivaju u svojoj vrsti nema opasnosti da se „sudare“. Praktično i pažljivo, nema šta.

Ovog leta dosta plivam, na Adi Ciganliji u beogradu, je kao i uvek divno, voda topla, trava iz vode pokošena i očišćena. Milina jedna. Imam i društvo.

Naslovna slika: Plivanje © Pixabay

error: Content is protected !!