Odmor na Oplencu – istorija, kultura, vina, priroda – sve na jednom brdu

by | Sep 20, 2021 | ZABAVA & UZIVANJE

Ponovna poseta Topoli, Oplencu i zadužbini kralja Petra I Karađorđevića koja predstavlja jednu jedinstvenu kulturno istorijsku celinu, neponovljivu i vrednu da se poseti i više puta, vratila me je ponovo na mesto gde sam želela da dopričam priču o ovom fantastičnom mestu.

Inače, kako mnogi smatraju:

Topola je trajno zauzeta uspomenom na monumentalnu ličnost Kara-đorđa i herojsku epohu prvog srpskog ustanka, kada je ovo mesto bilo prestonica oslobođene Srbije, stalno sedište vrhovnog komandanta i centar akcije ustanka za oslobođenje. U njoj je planirana ona varnica koja je na osnovu kulta Rasa, Studenice, kosovske i drugih tradicija raspalila srpski narod protiv Turaka ugnjetača, prvo u Orašcu i Topoli, zatim čitavoj Šumadiji i širi u srpskim etničkim okvirima.

Karađorđev grad

U tom periodu je i izgrađen Karađorđev grad, najveći građevinski poduhvat ustaničke Srbije o čemu danas svedoče ostaci tvrđave, crkve i konaka sa kulom u kojima je smeštena memorijalna postavka posvećena Karađorđu i dobu u kome je živeo. Ne propustite da posetite taj deo kompleksa, a on je prvi na koji ćete naići kada se iz centra Topole budete penjali na brdo Oplenac.

Zadužbinska Crkva sv. Đorđa i Mauzolej sa grobnicom

Karađorđev unuk, kralj Petar I Karađorđević na Oplencu podiže 1910-1912. godine svoju zadužbinu Crkvu sv. Đorđa – Mauzolej sa grobnicom umrlih članova dinastije i zbirkom najlepših srednjih fresaka Srbije i Makedonije izvedenih u raskošnoj tehnici mozaika. Od 21 zaštitnih članova dinastije Karađorđevića u Mauzoleju su i tela četiri vladara poniklih u srpskom narodu.

Petrova kuća

Pored Mauzoleja na Oplencu nalazi se i kuća u kojoj je živeo kralj Petar I Karađorđević, tzv. Petrova kuća, u vreme dok je gradio svoju zadužbinu. Danas služi za izlaganje tematskih izložbi, a po rečima kustoskinje koja je tada radila, kada sam ponovo svratila da posetim ovo zdanje, rekla mi je da se postavka menja barem jednom godišnje. S obzirom da mi je ovo treći put da posećujem ovaj kulturni spomenik, mogu to i da posvedočim, jer je svaki put bilo novih eksponata da se vidi i priče da se čuje.

Hotel Oplenac

Hotel Oplenac u kome sam odsela ovog puta je podignut iz potrebe za smeštajem sve većeg broja posetilaca crkve sv. Đorđa na Oplencu. Idejni tvorac hotela, kao i čitavog zadužbinskog kompleksa je kralj Petar I Karađorđević. 1933. godine raspisan je konkurs za izgradnju hotela, a već u proleće 1934. godine hotel je u potpunosti osposobljen za prijem gostiju. Kralj Aleksandar I Karađorđević ga je iste godine i otvorio. Nakon protoka perioda burne istorije za naš narod, pa i za porodicu Karađorđević, hotel nije bio u funkciji. Bio je ruiniran, iz njega su pokradene mnoge vrednosti koje su krasile sobe, lobi, trpezariju, sale, apartmane i takozvane gostinske sobe, a zauvek je iz njega nestao stilski nameštaj, stilski lusteri, tepisi, umetničke slike…

Konačno, 2014. godine hotel je u potpunosti renoviran. Uz sadašnjeg upravnika Slobodana Trajkovića, pravog domaćina hotela i vrlo uslužno i ljubazno osoblje, ovaj hotel i kulturni spomenik odiše istorijom i tradicijom, a opet je dovoljno savremen da zadovolji potrebe različitih tipova gostiju. Raspolaže sa 38 moderno opremljenih soba, malim SPA centrom (zato obavezno ponesite kupaći kostim), restoranom, lobijem, apslolutno prelepom letnjom baštom, salom za seminare i team building-e. Posebno bih izdvojila vinski podrum “Stari Oplenac” i vinski restoran, koji je u vlasništvu hotela Oplenac, što je vrlo velika retkost na našim prostorima da hotel poseduje sopstvenu vinariju.

Hotel se nalazi ušuškan u pravoj oazi mira, divne prirode i čistog vazduha. Zbog nadmorske visine Oplenca i svojevrsne klime, boravak ovde pozitivno utiče na zdravlje i jačanje imunog sistema, a u to sam se sama uverila, jer sam za samo 3 dana vratila veliku količinu energije koju sam uložila i potrošila na posao i život u ovoj, a i predhodnoj pandemijskoj godini.

Oplenačka šuma u kojoj se nalazi hotel Oplenac ima divne staze za pešačenje, aktivan odmor i boravak u prirodi koji neverovatno snažno okrepljuje.

Vinarija “Stari Oplenac”

Predeo oko Topole i Oplenca, kao što sam već ranije pisala, je od davnina poznat po gajenju vinove loze i proizvodnji kvalitetnih vina. Na temeljima tih tradicija nastala je i vinarija Stari Oplenac, koja se nalazi u okviru kompleksa hotela Oplenac. Vinarija se bavi proizvodnjom crvenog, belog i roze vina od poznatih sorti grožđa, a imala sam priliku da ih degustiram, kao i da kupim sva tri vina, jer su mi se baš sva tri dopala.

Crveno suvo vino – Početak 1804

Vino nosi naziv “Početak 1804” kao sećanje na godinu kada se dogodio Prvi srpski ustanak, godinu početka borbe za oslobođenje i rađanje moderne srpske države.

Roze suvo vino – Mir 1903

Naziv vina simboliše godinu dolaska dinastije Karađorđević na vlast.

Belo suvo vino – Sloboda 1918

“Sloboda 1918” je vino koje je svoje ime dobilo u znak sećanja na pobedu u I svetskom ratu i oslobađanje Beograda. Iste godine stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca na čelu sa dinastijom Karađorđević.

Svoju posetu ovom kompleksu sam organizovala početkom septembra i na jedom mestu dobila pregršt sadržaja za kvalitetn trodnevni odmor. Ukoliko vas zanima ovakav vid turizma, pre svega predviđen za parove, kongresni turizam i tim bildinge, hotel Oplenac je mesto odakle krećete i gde ste smešteni, a odatle će vas osoblje hotela uputiti na sve što treba da obiđete. Imate punude hotela koja uračunava i obilaske, degustacije vina, posete istoriskim znamenitostima, a ponesite i udobnu obuću za šetnju i\ili trčanje po prelepoj Oplenačkoj šumi.

error: Content is protected !!