Topola – varošica bogata istorijom i šumadijskim vinima

by | Oct 22, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Topola je mala i mlada varoš nastala početkom XIX veka kojoj je kumovao vožd Prvog srpskog ustanka kada je 1811. godine pod Oplencom izgradio vojničko utvrđenje. U njega se uselio kompletan državni aparat koji je tu bio još od 1805. godine.

Ovo nikako ne propustite da posetite u prestonici srpskog vinarstva I vinogradarstva

Najpoznatija znamenitost Topole je Crkva Svetog Đorđa sa mauzolejom dinastije Karađorđević. Ona se nalazi na vrhu Oplenca, iznad donjeg dela varoši Topola. Ova crkva predstavlja zadužbinu Petra Prvog Karađorđevića. Dok budete obilazili ovu znamenitost, sretaćete turiste, šetače i ljubitelje prirode i istorije, a nemojte se iznenaditi ako neprestano budete čuli dečiju graju. Učitelji, nastavnici i profesori često na ovom mestu pričaju deci o istorijskim događajima srpskog naroda.

Drugu znamenitost koju obavezno treba da obiđete je podigao Petrov deda, Đorđe Petrović, a to su kule sa crkvom Presvete Bogorodici. Nalaze se na nekadašnjoj livadi pored današnjeg centra grada.

Karađorđeve kule sa Crkvom Presvete Bogorodice u podnožiju Oplenca činiće vam se kao zasebni grad. Tačnije kao konak u okviru crkvene.

Treća važna znamenitost za videti je Karađorđeva kasarna koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Oplenac

Foto by wikimedia.org

Topolska vinska avantura

Kada se već zadesite u ovom vinskom kraju, ne propustite da obiđete Kraljevu vinariju koju je osnovao kralj Petar Prvi Karađorđević.

Ne znam da li ste znali da se na područiju Topole nalazi najviše vinarija u našoj zemlji po glavi stanovnika. Od toga više od 10 vina sa zaštićenim geografskim poreklom.

S obzorom da čitate ovaj tekst, verujem da ste ljubitelj putovanja, a ako ste uz to i ljubitelj vina, nemojte propustiti Festival šumadijskih vina koji se organizuje u ovom kraju. Na njemu se svake godine okuplja veliki broj izlagača(vinara) i još veći broj posetilaca željnih da degustiraju i kupe kvalitetno vino.

Kraljevski podrum (vinarija) izgrađen je u tri nivoa, a dva najvažnija su pod zemljom.

Na prvom nivou u prizemlju nalazi se prelepa izložbena postavka o istoriji vinogradarstva i vinarstva ovog kraja od početka XIX veka kada je Karađorđe ovde zasadio svoje prve čokote.

Predlažem vam da ovo magično mesto obiđete uz prisustvo vodiča koji će vam pokazati izuzetno staru zbirku vina koja je ostala skrivena od očiju Nemaca u toku II Svetskog rata i neverovatnom slučajnošću ostala očuvana do danas.

Videćete u ovom podrumu i kamenog boga Bahusa, delo našeg poznatog vajara Nebojše Savovića Nesa koji je radio i ornamente Svetosavskog hrama. Bahus je najmlađa znamenitost Topole, a rađen je u antičkom maniru. Težak je više od 4 tone, a nalazi se 2 sprata ispod zemlje.

Topolska vina

Foto by jill111

Kako stići do Topole

Ako krenete ka Topoli iz Beograda, idite niškim autoputem, pa preko Mladenovca. Do Mladenovca se može stići i javnim gradskim prevozom. Do Topole ima još 25 km. Stalna linija Mladenovac – Topola ide vrlo često.

Ako putujete iz Kragujevca udaljenost je 40km.

A Smeštaj? Hrana?

Ako se pitate za smeštaj i hranu u ovoj slatkoj varošici, lako ćete pronaći puno ponuda za povoljan privatni smeštaj, a kafanica i restorana ima na svakom koraku. Mada vrlo često ćete u okviru apartmana imati i ponudu obroka.

Kada posetite ovo čarobno šumadijsko mesto i probate neko vino iz ovog kraja, javite nam utiske.

error: Content is protected !!