Čarobno mesto Ovsište: Rodna kuća Radoja Domanovića i Udruženje žena “Oplenac”

by | Sep 27, 2021 | ZABAVA & UZIVANJE

Ovogodišnji deo odmora koji sam provela u Topoli i Oplencu bio je jednim delom podstaknut jednom zanimljivom knjigom koju je napisao novinar Nenad Blagojević, a zove se “50 najlepših mesta u Šumadiji”. To je zapravo vodič koji vas upoznaje sa mestima koja ne biste trebali da propustite da vidite, a pri tome ima i korisnih predloga gde da pronađete smeštaj, gde da dobro pojedete, popijete i naravno šta da obiđete.

Jedna od tih mesta je i selo Ovsište u kome se nalazi rodna kuća tj. osnovna škola u kojoj je živeo i u koju je išao Radoje Domanović, najpoznatiji srpski satiričar. Ova kuća – škola u kojoj je predavao Domanovićev otac kao učitalj, nastala je pre 150 godina. Renovirana je delom 1973.godine, a ponovo je rekonstruisana 2015.godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Topola.

Ovde se nekada nalazila osnovna škola i učiteljski stan u kome je živela porodica Domanović. Sada se u tom dvorištu nalazi jedna kuća u kojoj je osnovna škola, a u drugoj, staroj kući je ogranak Gradske biblioteke iz Topole i prostorije Udruženja žena “Oplenac”.

Selo Ovsište se nalazi kraj Topole, a u leto 2021. godine održani su prvi „Domanovićevi dani“, praznik satire, susret satiričara i svih onih koji vole satiru i humor. Idejni tvorci ove manifestacije su upravo žene iz Udruženja žena „Oplenac“ sa željom da se u rodnoj kući Radoja Domanovića okupljaju i govore sledbenici njegovog dela i slobode mišljenja i govora.

Malo o velikom Domanoviću …

Naš najpoznatiji satiričar rođen je baš tu, u šumadijskom selu Ovsištu 16. februara 1873, od oca Miloša, seoskog učitelja, i majke Perse Cukić. Njegov pradeda Vučić Timotijević doselio se u Šumadiju iz Hercegovine, iz sela Domanovići, u blizini Čapljine i Prebilovaca u Bosni i Hercegovini, a slava porodice Domanovića su Sveti Vrači.

Radoje je gimnaziju završava u Kragujevcu i nakon nje upisuje filološko-istorijski odsek Filozofskog fakulteta na Velikoj školi. 1895. godine postavljen je za učitelja u Pirotskoj gimnaziji. U tom gradu se ženi s Natalijom Raketić, učiteljicom, rodom iz Sremskih Karlovaca, s kojom će imati troje dece.

Kao profesor srpskog jezika i književnosti radio je u gimnazijama u Vranju, Pirotu i Leskovcu. Nije znao strane jezike, pa je svetske klasike znao iz srpskih prevoda, a najviše je cenio Gogolja.

Zbog političkih uverenja, stalno je otpuštan iz službe, premeštan iz mesta u mesto i završio je kao korektor državne štamparije. Pripadao je boemskom krugu Milovana Glišića i Janka Veselinovića. Duboko razočaran time što se malo toga promenilo nakon pada režima kralja Aleksandra Obrenovića, živeo je usamljen i napušten. Umro je od tuberkuloze 4. avgusta 1908. u Beogradu.

Njegove preostale rukopise i slikarska dela uništili su Austrijanci za vreme Prvog svetskog rata.

Najpoznatija dela su mu: „Stradija“, „Mrtvo more“, „Danga“, „Vođa“, „Кraljević Marko po drugi put među Srbima“ od kojih je većina izvođena u pozorištima širom Srbije.

Ako vas više zanima o našem veliko satiričaru, možete saznati na sajta www.domanovic.org

A sada malo o mojim domaćicama iz Udruženja žena “Oplenac”

Imala sam veliku sreću da upoznam sve divne žene iz uduženja “Oplenac” koje su mi rekle da smo suprug i ja prvi njihovi gosti koji su došli da van manifestacije „Domanovićevi dani“ dođu i posete ovo značajno kulturnu i istorijski mesto koje srećom i dan danas, ponovo živi.

Zatekli smo u dvorištu i decu kao i sadašnju učiteljicu u spremačicu i proveli divano pre podne u razgovoru sa njima.

Kako nam je Ana, jedna od članica udruženja rekla, od 2020. godine prostorije kuće, koje su ujedno i spomenik kulture, koristi Udruženje žena „Oplenac“, čije članice u narednom periodu planiraju brojna kulturna dešavanja, programe, izložbe. One imaju želju da Ovsište bude mesto kulturnih, istorijskih, ali i kulinarskih manifestacija, jer se iz žene iz sela Ovsište, ali i žene iz okolnih sela izuzetno trude da pokažu sva bogatstva ovog šumadijskih kraja.

Na njihovoj Facebook stranici možete pronaći sve informacije vezano za manifestacije “Domanovićevi dani”, sve sajmove na kojima one izlažu svoje rukotvorine, zimnice, sokove, slatka, kao i sve ono što je u planu da organizuju u okviru svog udruženja. Naravno možete poručiti i fenomenalne proizvode, a mi smo se ovog puta odlučli da kući ponesemo ajvar, sok od kajsije i ceger sa veženim motivom crkve sv. Đorđa na Oplencu.

Dok smo mi bili u poseti, tog popodneva su se žene iz udruženja “Oplenac” pripremale da izlože svoje proizvode na sajmu poljoprivrede u Kragujevcu.

Ukoliko želite da posetite ovo mesto, čujete zanimljivu priču o porodici Domanović, posetite i kuću i školu, najavite se Ani Nikodijević, članici udruženja, najmanje jedan dan ranije preko broja telefona 064 2428228.

Sve slike: iz lične arhive

error: Content is protected !!