Magična reč – RAŠČIŠĆAVANJE

by | Oct 4, 2021 | TEME & DILEME

Ono što me više ne raduje može napolje. Odlično rečeno samo još da se primeni.

Prepuni ormari, fioke, kuhinja, kupatilo, dnevna soba, podrum i tako redom. S obzirom da je jesen sa svojim hladnim danima stigla počela je da me spopada misao – ma počni od fioka.

Ne znam kojom metodom ali su na zapadu sračunali da svaki pojedinac ima oko 10.000 stvarčica samo za sebe. To mi zvuči neverovantim, ali možda i nije ako se uzme da tome pripadaju i garderoba, obuća, alatke, pomagala, uspomene, kozmetika, hobi predmeti i tako redom. Možda se i dodje do te ogromne brojke. Zamisli kako rastanak sa ličnim stvarima mora biti „bolan“.

Imalo bi tu i par metoda da se preporuči kako se rešiti „voljenih i neophodnih“ stvari pa odaberi svoj način.

  • Isključiti iz svog života sve što te ne raduje i što izaziva neprjatna osećanja i sećanja. Koncentrisati se samo na lepo i pozitivno. Dakle sa stvarčicama prema kojima imaš manje lepih emocija ili baš naprotiv, podseća te na neku neprijatnost. Dakle komad po komad analizirati, kreni od kuhinje, kupatila, komoda, regala sa knjigama, garderobera. Kada izdvojiš one koje izazivaju negativne emocije onda kreni vrlo pažljivo sa onim stvarima koji ti izazivaju lepa sećanja. Možda i od njih možeš da se rastaneš ako sebi postaviš pitanje „da li me ovo zaista čini srećnom“. Ako je „da“ slabašno i neubedljivo, bacaj! Nakon selekcije poslednji pogled i onda sledeći korak-oslobadjanje prostora.
  • Za drugu metodu ti je potrebna korpa za otpatke. Uzmi korpu i kreni u šetnju po stanu.Sve nepotrebno odloži u korpu i kada je napuniš ova aktivnost je završena, još samo d akorpu isprazniš. Da li ćeš odmah obraditi čitav stan ili ćeš ići od prostorije do prostorije više dana, izbor je na tebi.Ukoliko se medju stvarčicama našlo i nešto što možeš da preko društvenih mreža prodaš kao polovnu robu još ćeš obradovati svoj novčanik. U mom stanu ima raznih dekorativnih predmeta za omanji butik. Korpa će se obradovati.
  • Metoda kutije za selidbu je posebno zanimljiva. Upakuj svoje pokućstvo recimo iz kuhinje u kutije kao da ćeš se seliti. Narednih dana služi se tim stvarima iz kutija. Nakon korišćenja ih vrati na njihovo mesto u kuhinji znači trebaju ti. Ono što recimo nakon sedam dana nije izvadjeno iz kutije velika je šansa da se bez toga može. Dakle odbaciti ili prodati ako još ima upotrebnu vrednost. Meni pada na pamet aparat za kuvanje jaja, nikad korišćen.
  • Za ovu metodu je potrebna čitava godina a efikasna je za garderobu. Sve svoje stvari i na ofingerima u garderoberu i složene u ormaru i fiokama okreni naopako i tako odloži na njihovo mesto. Tokom godine sve što koristiš vrati na mesto sa prave strane. Kada istekne godina napravi dve gomile garderobe, jednu lepo okrenutu na pravu stranu a ostalo na drugu gomilu okrenuto naopačke. Jasno ti je da to što je naopačke ako za godinu dana nije nošeno teško da će i doći na red. Dakle ili rasprodaja preko društvenih mreža ili pozovi društvo pa neka odabere uz kaficu. Ima i opcija odneti u svratište za beskućnike.
Foto: SHVETS production (Pexels)

Foto: SHVETS production (Pexels)

  • Čišćenje od 5 minuta je za one najtvrdokornije koji ne mogu da se rastave ni od čega ili bar tako misle. Opet upotrebiti korpu za otpatke. Svaki dan uzmi korpu i na brzinu prodji kroz prostoriju ili pregledaj ormare i ubaci u nju ono što vidiš da je nepotrebno. Ne mora se korpa napuniti, ali je odmah izbaci. Pa sledeći dan opet isti postupak. Ovo je „lagana“ metoda. Iz dana u dan ćeš se oslobadjati nepotrebnog, a neće biti previše „bolni“ rastanak.

Ukoliko ti imaš neku drugu efikasnu metodu za raspremanje javi da obogatimo znanje i pomognemo i drugima.

Naslovna slika: Anastasia Shuraeva (Pexels)

error: Content is protected !!