Muzej Cerske bitke – Tekeriš

by | Oct 11, 2021 | ZABAVA & UZIVANJE

Ako planirate neki jednodnevni izlet koji će biti prošaran prirodnim i istorijskim lepotama Srbije, tačnije Mačve, evo jednog predloga. Nadomak Loznice, na planini Cer nalazi se selo Tekeriš, centralno mesno na kome je spomenik Cerskoj bici. Na jugoistočnim obroncima planine Cer u selu Tekeriš, pored puta Šabac-Krupanj, podignut je spomenik 28.06.1928. godine. Spomenik je tu da nas podseti na Prvi svetski rat i Cersku bitku koja se vodila na ovim prostorima.

Naime, od 16 – 20. avgusta 1914. godine u čuvenoj Cerskoj bici, srpska vojska je pobedila veću i moćniju austrougarsku vojsku, što verovatno već znate. Bila je to prva pobeda nas i naših saveznika u Prvom svetskom ratu, a njen strateg bio je Stepa Stepanović koji je nakon nje dobio čin vojvode. Sam spomen kompleks je nedavno renoviran uz pomoć donacija naših ljudi u dijaspori, a fenomenalnu priču o toku same bitke i još nekim manje poznatim detaljima možete saznati od sjajne kustoskinje. Imali smo sreće da je upoznamo, popričamo sa njom i uverimo se u još veći značaj ovog lokaliteta.

Spomenik Cerskoj bici – Tekeriš se sastoji iz tri nerazdvojne celine:

Centralni deo, spomenik u vidu gradova (deo planine) urađene od neobrađenih kamenih blokova koji kao da izražavaju iz zemlje. Visina spomenika je 10,5 m, a na vrhu na završnom mestu postavljen je bronzani orao sa proširenim krilima i lovorovim vencem u ključu kao simbol mira i prijatnosti. Na prednjoj, zapadnoj fino obrađenoj strani spomenika, urađen je grb Srbije. Sa leve strane grba su brojevi od bronze “18.08.” a sa desne strane “1914. godine”. Ispod grba je tekst:

“Vaša dela su besmrtna”.

Spomen kosturnica je nepravilnog oblika i ograđena šestougaonim stubovima međusobno povezanim lancima. 2003. godine početkom obeležavanja 75-ogodišnjice Cerske bitke u ovom spomen prostoru su postavljene bitne znamenitosti vojskovođama: Radomiru Putniku, Živojinu Mišiću, Stepi Stefanoviću, Petru Bojoviću i Pavlu Jurišiću Šturmu.

U sastavu memorijalnog kompleksa Tekeriš nalaze se još i spomen česma i muzejska postavka Cerke bitke.

Ceo kompleks je zaštićen kao spomenik kulture od posebnog značaja za Srbiju.

Sve slike: iz lične arhive

error: Content is protected !!