Oaza u centru Beograda

by | Feb 24, 2020 | ZABAVA & UZIVANJE

Ako poželiš da se prošetaš u mirnom, zelenom, baštenskom okruženju i da je pritom u centru grada obavezno idi u Botaničku baštu Jevremovac. Pre par dana sam sa drugaricom prošetala po zimskom svežem danu i uživale smo baš. Na prvi pogled se čini nevelika, brzo ćeš propešačiti ali nije tako. Na svakom koraku nešto zanimljivo, bilo da je drveće, hotel za insekte, šuma bambusa, japanski vrt i što-šta još. A tek staklena bašta sa tropskim biljem i kaktusima – poslastica.

Zanimljivo je da Jevremovac ima status spomenika prirode. Njeno osnivanje je vezano za našeg najvećeg botaničara, Josifa Pančića. Osnovana sredinom 19 veka. Sadašnji položaj Botaničke bašte je na imanju kralja Milana Obrenovića koje je on poklonio za tu namenu i u prosvetiteljske svrhe. Uslovio je da se nazove Jevremovac. Ime je uspomena na njegovog dedu Jevrema Obrenovića.

Oaza u centru Beograda

Oaza u centru Beograda

Jevremovac je svoj najveći sjaj imao oko 1930 godine kada je akademik botaničar Nedeljko Košanin bio njen upravnik. Tokom druge polovine 20 veka nije preterano bila posećivana. Početkom 2000 je napravljen Japanski vrt i prilično se radilo na njenom promovisanju.

Bašta Jevremonac se prostire na 4,8 hektara i na njoj živi oko 1.000 biljnih vrsta. Predivna staklena bašta inspiriše za kreacije i odabir biljaka za naše balkone i bašte, pa i unutrašnje zelenilo. Ja sam dobila inspiraciju za prolećno uredjenje mog balkona upravo tokom ovog obilaska. Zasadiću neke puzavice koje će mi se odlično uklopiti sa cvetnicama koje već imam.

Oaza u centru Beograda

Oaza u centru Beograda

Najlepše od svega je da možeš baštom Jevremovac da šetaš i uživaš kao da si van grada potpuno neprimećujući okolne višespratnice. Takodje ne znam kako ali ni buku saobraćaja sa bulevara Despota Stefana nismo uopšte čule. Drugarica i ja toplo preporučujemo prijatnu šetnju po Botaničkoj bašti, a posle može i kafica.

Slike iz lične arhive

error: Content is protected !!