Mislite li da ste spremni za odlazak u penziju

by | Mar 28, 2018 | POSAO & NOVAC

Ma kako izgledalo daleko ipak se taj dan približi i ma koliko ga želeli, izaziva nelagodu. Veruj mi, kada dođeš u tu situaciju, i kada se počnu odbrojavati meseci do penzionisanja, emocije se pomešaju.

Ako si od onih koji se osećaju još uvek sveže, pun energije i elena, onda znaš o čemu pišem. Znam da to nije više ona mladalačka energija i snaga, ali ipak je pokretačka. Još uvek umeš i želiš toliko toga da uradiš. I znaš da možeš.

Penzija ili dugačak godišnji odmor

Ja lično nikada nisam naučila da se budim bez sata, a spadam u one koji ne vole da kasne. Kada pomislim na jedan običan penzionerski dan, moja prva misao je: “Hvala Bogu, neću se više stresirati kada zazvoni.”

Oni koji su već penzioneri kažu da se prvo osećaš kao da si na dugačkom godišnjem odmoru. I šta onda biva? E onda ti dosadi i ne znaš šta ćeš sa sobom. Zato mi se čini da bi bilo dobro pripremiti se.

Dobra priprema zlata vredi

Kada si na poslu posvetiti se radu. Ali u slobodno vreme pokušaj da ne misliš na poslovne obaveze. Prebaci težište interesovanja na privatan život i razmisli, šta bi te radovalo da radiš u slobodno vreme.

Bićeš deci pri ruci, čuvaćeš unuke, družiti se sa komšilukom. Sve je to u redu, ali šta još?

Imaš li neki hobi? Ili neke talente koji su se vremenom zaturili po fijokama, ćoškovima, podrumu? Potraži ih, i obriši prašinu sa njih, jer bi ti mogli biti od koristi u danima penzionerskog života. Radi nešto za sebe, za svoju dušu, a ako od hobija možeš napraviti i novi posao, bravo za tebe.

Održavaj kontakte, druži se

Osveži i intenziviraj kontakte sa prijateljima. Kolege su nam svakako bliske dok radimo, jer veliki deo dana provodimo sa njima. Ali složićeš se, ipak nam nisu prijatelji. Ili barem većina njih nije.

Nemoj da prestaneš da učiš

Puno je oglasa za dame koje žele da uče tehniku dekupaža, slikanja, plesa, šivenja. Muškarci vešte ruke mogli bi usavršiti svoje veštine izradom predmeta od drveta, gvožđa ili nekog drugog materijala. Razmisli o učenju stranog jezika. Ne treba zaboraviti ni sport prilagođen godinama i zdravstvenom stanju.

Osmisli svoje penzionerske dane na vreme i neka ti sat ne bude budilnik, več saveznik u organizaciji vremena po svojoj meri.

error: Content is protected !!