Kako vam dokolica može pokrenuti telo i um

by | Jan 28, 2019 | TEME & DILEME

Kao što nije sve jedno kakav posao radiš, tako i nije sve jedno na koji način provodiš svoje slobodno vreme. Verovatno već znaš da ljudi koji imaju hobije spadaju u grupu onih koji su srećniji i ispunjeniji svojim životom, a ako ti spadaš u tu grupu, onda je stvar skroz jasna. Dakle, znaš da uživač u dokolici.

Koji hobi više podstiče um, a koji telo?

Baštovanstvo mnogi ne doživaljavaju kao trening, a zapravo ono to jeste. Zahteva kretanje, saginjanje, čučnjeve, jača mišiće, poboljšava fleksibilnost. Pa, šta je to drugo nego trening? I to trening na otvorenom prostoru. Na svežem vazduhu.

Slušanje muzike baš deluje kao dokoličarenje, ali ono vrlo dobro utiče na fizičko i mentalno zdravlje, poboljšava imunitet, smanjuje anksioznost i stres. Čak se i muzikoterapija primenjuje kao odličan metod za pripremu pacijenata na operaciju što znači da ima visok stepen pozitivnog dejstva na naš um, a samim tim i na telo.

Pisanje bilo da imate talenta ili ne jednostavno kaže se da “leči dušu”. Takođe, poboljšava pamćenje, pomaće kod nesanice i snižava nivo stresa. O razvijanju ideja i kreativnosti i da ne govorim. Vrlo je poželjan kao metod za primenu kod lečenja trauma, a pisanje vlastitih misli u jutarnjem delu dana i lista zahvalnosti neki su od isceljujućih metoda koje možeš primeniti.

Ples je već poznat kardio-trening kada se pleše u brzem ritmu, a pri tom izmamljuje osmeh na lice i plesačima i publici. Prija i kada se pleše u sporijem ritmu, a poboljšava osećaj za ravnotežu i smanjuje demenciju.

Kako ti provodiš svoju dokolicu?
U čemu uživaš u slobodno vreme?

error: Content is protected !!