KAČKET – modni detalj za svakoga

by | Jul 23, 2018 | TEME & DILEME

Već u prvim danima proleća, a naročito kada je leto već uveliko počelo, svugde se mogu čuti upozorenja lekara koliko je važna adekvatna zaštita od sunca. Prva na udaru štetenih sunčevih zraka jeste svakako glava, ali šta zapravo možeš staviti na glavu osim šešira. Kratko i jasno – KAČKET.

Mali istorijat o kačketu

Reč kačket je francuskog porekla i u toj zemlji označava kapu. Ne znam da li ste znali da je kopola naziv za tradicionalni sicilijanski crni kačket koji u filmu Kum nosi telohranitelji Majkla Korleonea. Kačket je oduvek bio popularan modni detalj, ali je kroz istoriju ta popularnost bila različita, a evo i kako? Na primer, kačket koji se koristi u Engleskoj u 19. veku imao je klasno značenje. Nosili su ga radnici, majstori i šegrti. U to vreme postojala je jaka klasna svest, a nošenje kačketa je značilo da se ne pripada aristokratskom društvu.

Kasnije su se te klasne razlike smanjivače, a pojavim filma i popularizacijom kačketa kao odevnog predmeta za sve, potpuno je izmenjena svest o tome ko treba, ako ne treba da nosi kačket.

U početku je popularizovan kroz sport. Nosili su ga igrači bejzbola, golfa i džokeji, onda se taj trend proširio i na ostale sportove.

A kako je danas?

Pa, danas predstavlja univerzalni fenomen i modni detalj koji može priličiti apsolutno svima. Najčešće se prave u jednoj veličini, ali se uz pomoć čičak ili elastične trake sa klinom može se lako podesiti prema svakom obimu glave.

Koje vrste kačketa postoje

Klasični kačketi prave se od platna u kojima je tvrđi deo oboda izrađen od plastike presvučene tim istim platnom.

Klasični kačket

Klasični kačket

Specijalni kačleti se uglavnom šiju od sintetičkih materijala koji su vodootporni.

Performans kačketi, odnosno lagane sportske kape najčešće ćete naći pod nazivom dry fit.

Dry fit kačket

Dry fit kačket

Termo kačketi imaju zaštitu za uši, a prave se od debljih i toplijih materijala, a koriste se za hladnije zimske dane.

Termo kačket

Termo kačket

Kačketi sa reflektnim slojem koji imaju reflektivni sloj koji odbija sunčeve zrake.

Lovački kačket sa čvrstom kamuflažnim lampom sa pet veoma snažnih LED dioda koji se napajaju sa dve litijumjonske baterije. Upotrebljava se lako i jednostavno zahvaljujući prekidaču ugrađenom u štitniku. Prijatan je za nošenje, jer je izrađen od kvalitetnog materijala.

Lovački kačket

Lovački kačket

Kačket je postao nezaobilazan modni detalj, a neki su ga usvojili kao neizostavan deo imidža bez obzira na godine, pol i zanimanje. Mogu se dizajnirati i stilizovati tako da se slažu i sa formalnim i neformalnim odevanjem.

error: Content is protected !!