E da mi je neko rekao da su lovci izmislili hekleraj ne bih poverovala

by | Jul 16, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Smatra se da je tehnika heklanja, iz nekog kombinovanog ručnog rada, zapravo nastala iz potrebe lovaca za hvatanjem divljači, a ne, kako bismo verovali kao potreba izrade tekstilnih predmeta. Ovo me je baš razveselilo, da i mi nešto praktično od muškaraca naučimo. Ima dokaza da je paralelno na više kontinenata ustanovljeno da je slična tehnika korišćena u svrhe lova. Zanimljivo!

Takođe su komadi tkanina pronađeni i u grobnicama faraona za koje se može reći da su nastale nekom vrstom heklanja konaca. U majstore heklanja se ubrajaju i arapske zemlje, Kina, južna Amrerika…

heklanje

Sve ima svoju predistoriju, pa tako i heklanje

Zapravo, prvi veći heklani radovi se vezuju za srednju klasu 18og veka. Izvesna gospođica Riego je 1840te prva izdala knjigu sa uputsvom kako se hekla.

U engleskoj je kraljica Viktorija imala najveći uticaj na heklanje. Tokom jednog od ratova njena inicijativa da se heklaju čarape za vojnike je bila opšte prihvaćena. I ona sama je dala doprinos, te je nakon toga ova vrsta ručnih radova dobila na popularnosti.

Victoria

© Copyright Wolplein 2011-2014, Kraljica Viktorija

Od 1910-1920te je štampano bezbroj knjiga o heklanju, pa je čak i rečeno „da se od svake žene nevažno kom društvenom sloju pripada, očekuje da zna da hekla.” Heklao se veš, odevni predmeti, ručnici, čak i šeširi. U međuvremenu lovac je zaboravio na heklanje.

Kako je moda početkom 20og veka pojednostavljena, heklanje pada u lagani zaborav i ostaje primenjeno uglavnom za dečiju odeću.

Divlje 60e

Preokret se dešava šezdesetih. Živahne boje su preovladale hipi garderobom, heklani komadi se vraćaju u modu, pogotovu oni sastavljeni od šarenih kockica. Doduše, taj način heklanja je malo i iznuđen, jer to nisu bile godine kada se razbacivalo. Štednja je bila takođe u modi. Ostaci vune su se na taj način lepo i maštovito koristili, a to sigurno nije loša ideja. Pravljeni su pončo-ogrtači, šalovi, kape, a i ćebad. Prisećam se nekih ekstremnih kreacija da su recimo poklopce WC dasaka prekrivali takvim heklanim remek-delima u hiljadu boja.

60te

21. vek

Neizbežni svakodnevni boravak u virtuelnom svetu modernih tehnologija budi potrebu da radimo rukama, da se individualno iskažemo. Ručni rad kao heklanje i štrikanje mogu tu potrebu zadovoljiti. Trend „Uradi sam“ je sve prisutniji, na sreću i nova tehnologija nam je donela nove načine učenja veština.

Na intenetu možete naći tutorijale koji će vam pomoći da savladate ovu veštinu i obradujete sebe u nastupajućoj modnoj sezoni.

Pogledajte samo ove ideje!

error: Content is protected !!