CEGER – idealan za pijacu i za noćni izlazak

by | Jul 30, 2018 | TEME & DILEME

Kada se kaže „Ceger“ verovatno većina pomisli na neuglednu platnenu torbu koja služi za smeštanje namirnica kupljenih vikendom na obližnjoj pijaci. On se obično nakon obavljene kupovine neobavezno odloži na neko uobičajeno mesto, na primer pored kesa ili se zakači u nekom kuhinjskom ćošku. Tek onako, da se zna gde je kada ponovo zatreba za narednu vikend prijačnu kupovinu.


Mada…ceger ne mora biti samo to. Možda cete primetiti, ako malo zagledate oko sebe po ulici, da je sve više postao modni detalj. Pitate se kako? Zapravo, dobro je pitanje i zašto bi jedan ceger postao neki bitan modni detalj. Razmislite. Može se postaviti i kontra pitanje: A zašto ne bi?

Zašto da kese lete kada nisu ptice

Nešto što je sasvim primetno je da se zapravo vratio u modu. Iskreno govoreći silom prilika, jer su decenije upotrebe jednokratnih plastičnih kesa poprilično zagadile životnu sredinu. Naravno da nisu samo one uzrok, ali velikim delom učestvuju u tome da se naježimo kada na televiziji vidimo ostrva plastičnog otpada koje pluta po vodi. Još je manje prijatno kada zagledamo reke i parkove naše zemlje koje povremeno zaliče na deponije smeća. O kesama koje lete oko nas kada dune malo jači vetar ne bih ni da pišem.

Iz tog razloga mnoge zemlje imaju vrlo stroge zakone po pitanju plastičnog otpada i kupovini kesa u prodajnim objektima, a neke od kompanija u našoj zemlji već nekoliko godina unazad populariziraju korišćenje cegera/platnenih torbi, a kese naplaćuju pri kupovini kako bi što više kupaca koristilo torbe za kupovinu umesto kesa.

Kako će biti ubuduće

U našoj zemlji očekuje se zabrana upotrebe plastičnih kesa do kraja 2019e i naplata biorazgradivih u skladu sa standardima EU. Po ovim standardima ograničava se potrošnja na 90 kesa po stanovniku. Stoga, potražite svoje zaboravljene cegere i “stavite ih u pogon“.

Ali, nije samo to dovelo do popularizacije cegera i njegove višestruke primene. Velike modne kuće, kao i manji lokalni prozvođači, počeli su da plasiraju platnene torbe većih dimenzija kao zanimljiv, dugotrajan i vrlo funkcionalan tip torbi koje se mogu izraditi za razne prilike.

Foto: home-dzine

Foto: home-dzine

Izrađuju se najčešće od platna i jute i zavisno od modela mogu poslužiti kao ceger za:

  1. svaki dan u gotovim svim odevnim kombinacijama
  2. za posao
  3. za kupovinu
  4. za tablete, mobilne, novčanik i ključeve
  5. za lap-top i fascikle u ručnoj formi
  6. preko ramena za lap-top i fascikle
  7. odlaganje obuće
  8. sitnica po kući
    i sl.

Kupite, dizajnirajte ili napravite sami svoj ceger

Ako niste u prilici da kupujete skupe brendirane cegere, verujem da ćete u manje eksluzivnim radnjama takođe pronaći neki lep i efektan komad za sebe. Takođe, budite istraživači, pa se raspitajte gde možete da pronađete cegere lokalnih umetnika koji ih izrađuju i prodaju u svojim radnjama, studijima, na štandovima ili preko interneta.

Takođe, ne budite lenji, već ako ste vešti možete svoj ceger sašiti i sami. Za to će vam poslužiti stara haljina, pantalone, farmerke koje više ne nosite, prerasla dečija garderoba.

error: Content is protected !!