Golubački grad – Vikend izlet u srednji vek

by | Apr 23, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Ako biste da napravite izlet koji će vas ubaciti u vremensku mašinu i odvesti u doba srednjeg veka na teritoriji današnje Istočne Srbije, onda nastavite sa čitanjem. Golubački grad je jedno od mesta koje najbolje oslikava izgled jednog srednjevekovnog grada na obali Dunava.

Iako se pouzdano ne zna ko ga je sagradio, u pisanim izvorima pominje se 14.vek kada je ta oblast bila pod ugarskom vojskom. Tek na početku 15.veka despot Stefan Lazarević je dobio Golubačku tvrđavu na upravu od ugarskog kralja Žigmunda.

Ovo utvrđenje prepoznaćete po tome što se sastoji iz dva dela. Prvi deo je gornji grad sa Donžon ili Šešir kulom, a drugi je donji, spoljni deo. Pojedine kule spoljneg utvrđenja bile su četvrtastog oblika. Kasnije, za vreme osmanlijske vladavine, dorađivane su da budu oblije i otpornije na barutno oružije.

I još nešto, ovaj srednjevekovni grad je pravljen od belog kamena, pa se često može čuti da njegove kule nazivaju Bele kule na Dunavu. Najkarakerističnija od njih je topovska kula koju ćete lako prepoznati, jer je u vodi. Ali nije uvek bilo tako. Ona je do izgradnje hidro-elektrane “Đerdap” bila na suvom, ali se zbog povećanja nivoa vode zadesila u reci.

Novi sjaj za stare kule

U proteklih nekoliko godina, tačnije od 2014-te turistički kompleks “Tvrđava Golubački grad” je u rekonstrukciji. Ukoliko se uputite na ovo fenomenalno mesto, moćićete da obiđete park za posetioce i mini-postavku “Panorama vekova”. Sve se to nalazi u podnožiju tvrđave koja se može lepo videti u svom punom sjaju. Sredinom ove godine predviđen je završetak obnove prve 4 kule u kada će posetioci moći i da u njih uđu.

Golubacki grad

Ko će vam praviti društvo dok šetate Golubačkim gradom

Osim dunavskog vetra i mirisa prošlosti, pored vas će šetati turisti iz celog sveta. Najčešće ćete sretati posetioce iz susedne Rumunije, Poljske, Francuske, Nemačke, Češke, Kine…mada, posebno interesovanje pokazuju česi i poljaci. U jednoj od čuvenih bitki za Golubačku tvrđavu, između turske i ugarske vojske, poginuo je poljski junak Zaviša Crni. Po njemu je jedan rod poljske vojske dobio ime.

Za sada, do Golubačkog grada se ne može stići rečnim putem zbog pomenutih radova na rekonstrukciji, pa planirajte posetu kopnenim putem. Ali se tokom ove godine planira puštanje u rad dva pristana za čamce, brodiće i kruzere.

error: Content is protected !!