Ako se flekaš kao malo dete, pa rešiće se i to…

by | Apr 30, 2018 | TEME & DILEME

Ja sam se oduvek mnogo flekala, i kao mala, a bogami sam i porasla i navika je ostala. To izgleda nema veze sa uzrastom, nego sa nekom nevidljivom silom koja pomeri kašiku, nakrene šoljicu ili čašu baš u odlučujućem trenutku i upropasti ti najdražu košulju, suknju, haljinu, pantalone… Naročito je teško sa masnim flekama, ali evo nekoliko trikova za masne fleke:

Najbolje je delati odmah nakon što fleka nastane


Skinuti taj komad garderobe i prvo odmah upiti masnoću suvom krpom, nikako ne razmazivati. U posudu za pranje veša usuti toplu vodu, što topliju, uzimajući u obzir uputstvo za održavanje koje je naznačeno na garederobi. Dodati sredstvo za pranje veša ili sredstvo za pranje posuđa i oprati prvo isflekano mesto, a onda i ceo komad garderobe.
Ako je fleka stara, sasušena, ovim postupkom je nekada, takođe moguće ukloniti fleku. Mada, može da pomogne i neko sredstvo za uklanjanje fleka.

Nakon toga, takođe sleduje pranje u toploj vodi. Ali obavezno pogledati uputstvo za održavanje materijala od koga je načinjen taj odevni predmet kako nebi sredstvo za uklanjanje fleka oštetilo boju na mestu gde se primenjuje.

Ukoliko se peh desio u restoranu na svetlijem komadu odeće i nema ni sredstva za pranje ni tople vode, i tada možete sebi da pomognete. Naručite jaku rakiju, najbolje bezbojnu. Tekstilnu maramicu uroniti u rakiju i tapkati po nastaloj fleki temeljno.

Kada se rakija natopi površinu gde je fleka, ponovite postupak, ali sa suvom stranom maramice kako bi se osušila ta površina. Vrlo verovatno će postupak morati da se ponovi više puta.

Svakako kada stignete kući, operite taj odevni predmet prema uputstvu na njemu.
I, srećno sa flekanjem! 😉

error: Content is protected !!