Da li tvoj garderober treba na dijetu?

by | Apr 16, 2018 | TEME & DILEME

Šta misliš da li je iko ikada izračunao koliko jedna osoba godišnje kupi odevnih komada i asesoara u proseku u Srbiji?

Kod mog muža i mene bi taj prosek bio poveći dvocifren broj. Takođe, mislim da ne bi bilo dobro da se striktno odvoji koliko komada on kupi sebi godišnje, a koliko ja. Imam utisak da bih se i sama uplašila od dobijenog rezultata.

A kako je kod tebe?

Baš mi je juče jako zatrebala nova mala žuta tašna. Nađoh je bez po muke. Jednostavna je, uklopiva, jednom rečju morala sam da je kupim… Upravo se i vreme promenilo na bolje, toplije, treba pregledati cipele i jakne, možda mi nešto zatreba za proleće. Pa iskreno – naknadna pamet i griža savesti ne dolaze baš često, jer je taj prvi pogled na “neophodnu stvar” intenzivniji od naknadne griže savesti. A tek adrenalin koji skoči kada mi prodavačica preda kesu sa kupljenim “blagom”!

Ali problem nastane kada to čime se obradujem treba smestiti u ormar. Moja porodica je vlasnik stana prosečne veličine, dakle i nas i nameštaja dovoljno, ali ne i previše.

Povremeno dođe na red selekcija garderobe i ostalog. To mi je jedan od najbolnijh trenutaka. Sve mi treba, sve mi je drago i nosivo je i potrebno, evo bar još ove sezone. A tek kvalitet…A zapravo i kupujem klasičnije stvari koje se mogu duže nositi. I pored toga sam skoro sasvim sigurna da redovno nosim oko 40% onoga što imam, ostalo je ili negde zaboravljeno ili su “promašene investicije”tzv. varljivi prvi pogled.

Ali…

Odlučila sam da se po tom pitanju popravim, pa ako i ti imaš sličan problem, pokušaj sa ovom “dijetom za garderober”:

  1. Kod sezonskog sredjivanja garderobe, obuće, tašni i ostalog, proceni koliko godina neki od komada nije stigao na red da se ponese. Ako je više od 2 godine, onda sigurno neće ni da dalje. Izdvoj na sranu.
  2. Ako si osoba koja se u sezoni opredeli za neke određene boje, izdvoj komade koji se ne uklapaju u tvoj trenutni izbor.
  3. Promenila si kilažu i čuvaš stvari kada se vratiš na staro – to zaboravi. Prilično sam sigurna da se neće desiti, a i ako se desi, verovatno nećeš posegnuti za tim stvarima.
  4. Isto napravi sa muževljevim stvarima, naravno obavesti ga o tome.

Kada si sve lepo odvojila, postoje 2 mogućnosti šta dalje:

  • Napravi žensku žurku, pozovi drugarice i uz kaficu ponudi ima da odaberu nešto za sebe. Sigurna sam da ćete se divno družiti i provesti.
  • Druga opcija je, odnesi u Svratište za odrasle u svom gradu, obradovaćeš mnoge.

Može i kombinacija oba predloga.
Ova dijeta sigurno uspeva – pa neka bar garderober smrša! 🙂

error: Content is protected !!