Šta radiš u slobodno vreme

by | Apr 9, 2018 | TEME & DILEME

Ručni radovi

Kada sam bila devojčica i sa bratom odlazila kod bake i deke u jedan mali grad na Dunavu tokom letnjeg i zimskog raspusta bili smo maženi i paženi od njih onako kako to samo baka i deka umeju. Ali nismo bili bez obaveza niti prepušteni slobodnom odabiru šta ćemo i kakao raditi tokom celog dana. Jedan deo vremena je, na primer mene baka učila da radim ručne radove.

Vez

Baka se trudila da me osim ušivanju dugmadi nauči i svim ručnim radovima koje je i sama znala: štrikanje, heklanje, vez, šivenje na mašini… To mi je bilo zabavno. Kreativno je i odmah vidiš rezultat.

Vez mi se veoma dopadao. Tada se mogao nabaviti šablon raznih motiva, odabereš ono što ti se dopada i vezeš specijalnim pamučnim ili svilenim koncima. Predivni cvetovi, ptice i razni drugi motivi na kraćim i dužim stoljnjacima, podmetačima, ukrasnim šustiklama… A mogla sam i sama da nacrtam neki motiv i uradim potpuno unikatan komad.

Kad je naša starija ćerka trebalo da odabere haljinu za maturu odlučila je da želi nešto drugačije od ponuđenog u radnjama. Dala je da joj se sašije komplet, a moj zadatak je bio da izvezem suknju. Posle mnogo godina sam se prihvatila konaca i perli i efekat je bio divan, a naša kćerka zadovoljna i drugačija…

Vez

Štrikanje

Štrikanje sam posebno volela. Ne samo što je bilo kreativno i dekorativno, nego i korisno. Mogla sam osim šalova i kapa da uradim i neku bluzu ili džemper što sam i radila puno i često. Zimi od vune, a leti od pamučnog konca. Kombinovala sam razne tehnike i uzorke, ali i boje.

Kasnije kada sam imala svoju porodicu i decu, devojčicama sam puno štrikala, uvek je bilo zanimljivo ištrikati novi šal i kapu u modernim bojama ili džemper za predstojeće zimovanje. A onda je to nekako prestalo. Tendencija da se sve kupuje i da se nosi garderoba određenih robnih marki potisnula je ručno izrađene komade odeće. Tako sam i ja prestala da štrikam.

Šta radiš u slobodno vreme

Veženi i štrikani radovi se ipak vraćaju u modu

Moda veženih detalja na gardeobi kao i pletenih bluza u raznim motivima, vunenih i končanih se vratila, trebalo bi se opet aktivirati i napraviti nešto originalno i unikanto i tako iskoristiti svoje slobodno vreme. Ako i ne znaš da radiš ručne radove, preko internet tutorijala se sve može savladati ukoliko baka nije više blizu.

error: Content is protected !!