Začinsko bilje na tvom balkonu – lepo, ukrasno, korisno

by | Jun 21, 2018 | ZABAVA & UZIVANJE

Ma koje da je veličine tvoj balkon, uvek možeš smestiti malo začinskog bilja na njega i time ga na sjajan način dekorisati. Istovremeno, cele godine su ti na dohvat ruke sveži začini za tvoje kulinarske majstorije.

Gde uzgajati začinsko bilje kada je balkon mali?

To je vrlo logično pitanje i verovatno misliš da na tvom malom balkonu nema mesta za još jednu saksiju. Ali, ima rešenja i za tu situaciju. Na primer, možeš iskoristiti zidove.

Šta je još važno zanti

Potrebno je da tvoje začinsko bilje ima dovoljno svetlosti, ali da ne bude direktno izloženo jakom suncu. Možeš iskoristiti neku zgodnu policu u sklopu stočića za odlaganje ili vešto iskoristiti neki ugao na terasi sa visećim saksijama, koje mogu istovremeno biti zanimljiva dekoracija i mesto za tvoju zidnu baštu.

Koje su prednosti gajenja začinskog bilja

Prednost je i što se začinsko bilje jednostavno uzgaja, koriste se manje saksije, malo humusa, malo dobre volje i tvoje pažnje.

Za ovaj način uzgajanja idealni su ruzmarin, žalfija, timijan, origano, luk vlasac, neizbežni peršun, ali i nana i bosiljak. Izbor je veliki, a na tebi je da odabereš.

Foto: Pinterest

Zanimljivo je kako sve možeš koristiti začinsko bilje:

  • odmah, dok je sveže ili
  • kasnije – odloženo.

U pripremi jela, uzećeš odgovarajući začin sa terase i svež ga odmah dodati u jelo. To će biti harmonija mirisa i ukusa. Možeš naravno, svežim začinom i dekorisati jelo pre služenja.

Takođe, ako imaš više začina, tada odseci delove koje koristiš, usitni na željenu veličinu, umotaj u gazu ili tanku tkaninu i osuši držeći ga na nekom senovitom mestu. Kasnije kada je osušeno, stavi u tegle, jer lakše ćeš raspoznati šta je šta.

I treći način bi bio: sveže iseckane začine stavi u posude za led, nali vodom i zamrzni. Kada zatreba, dodaj kocku leda sa sveže smrznutim začinom u jelo.

Uživaj i u terasi i u jelu.

error: Content is protected !!