Bez klišea molim

by | Jun 25, 2018 | TEME & DILEME

Od kada smo suprug i ja prevalili 50 godina deca su nam skrenula pažnju da smo ponekad osetljiviji na komentare. Naravno da nismo, šta su to primetili, baš bez veze… Pojedini komentari su zaista glupi i sada, a bili su i ranije. Neko možda ima predrasude prema „zrelim godinama“. Ipak kada razmislim deca su u pravu. Iskreno ima dana kada se nekako drugačije osećam nego uobičajeno, pa mi verovatno i reakcije budu “neuobičajene” i padaju u oči okolini. Treba razmisliti, ali sve jedno preskočite klišee i smešne izjave.

Razmislite pre nego što date recimo ovakve komentare

1. “Ovo nije za tvoj uzrast”

Pa šta to znači. Ako neka dobro držeća 60to godišnjakinja obuče minić i pri tom se više nego dobro oseća u njemu, pa šta.

Da li je neko propisao da stariji ne treba da idu, recimo na latino ples ili da izlaze noću u klubove. Da li je razonoda privilegija klinaca! Zadržite svoje poglede ispod oka za sebe, dragi klinci!

Ako se nečiji otac obuče u hipsterskom stilu ili nosi rokersku jaknu – pa? Čemu podsmeh?

2. „Prestar si za to“

Stvarno!? Moj poznanik će ove godine napuniti 100tu. Svakodnevno koristi svoj laptop, piše tekstove koje planira da objavi, pretražuje zanimljivosti po internetu, dopisuje se sa svojim unucima i praunucima koji žive u insotranstvu, daleko od njega. Jedino političke tekstove preskače, ne čine dobro njegovom krvnom pritisku.

Engleski jezik je počeo da uči kada je ušao u osamdesetu godinu života, nije stigao ranije.

Velimir Matić (99) Foto: Iz lične arhive

Moja majka (83) je sebi kupila i savladala korišćenje tableta kada je njena unuka odlučila da se odseli u inostranstvo. Ona je unuki glavni savetodavac po pitanju kuvanja, a najjeftiniji način komunikacije je preko Viber-a, pa se odlučila da se ubrzano uputi u korišćenje te „naprave“. Sada učestalo komunicira i sa bratom u Australiji i razmenjuje iskustava i slike sa unukom u Holandiji i svima nama. Tablet koristi i za slušanje muzike koju voli, čitanje interesantnih tekstova i naravno pregled vremenske prognoze.

77to godišnji prijatelj mog muža je i dalje u potrazi za partnerkom svog života. Nije imao dovoljno sreće u ljubavi do sada, nekako su se veze završavale, ali ne gubi nadu. Pa, i zašto bi. Pretražuje mnoge internet stranice za upoznavanje, jer mnoge dame i gospoda se nadaju i žele da upoznaju svoju srodnu dušu. Pa i stariji imaju pravo na tu srodnu dušu, zar ne?

3. „Baš dobro izgledaš za svoje godine“

Molim da mi se objasni kako treba da izgleda jedna recimo 65to godišnjakinja ili godišnjak. U kojoj pametnoj knjizi je to opisano ili prikazano? Imaš li uopšte pojma kako izgleda osoba u 65oj godini života, bilo muška ili ženska? Ako se nekome uputi takav kompliment „baš dobro izgledaš za svoje godine“ onda se zapravo konstatuje da je grozno što ih imaš, ali dobro izgledaš, pa nema veze. Eto ti bumerang!

Foto: Izvor (https://photos.icons8.com/)

4. „Ne biste se uklopili u profil naše firme“

Da li to znači da se tvoja 55o godišnja majka nebi uklopila na nekom poslu u tvojoj firmi? Pa nije to karaoke-zabava! Misliš li da neko njenog godišta ne može da bude dovoljno vredan, kreativan i inovativan i dioprinese svojim iskustvom dobrobiti firme i poslodavcu? Ili misliš da automatski nije dovoljno tehnički obrazovana za tehnologiju današnjice. Baš si video kako nespretno pravi fotografiju na svom mobilnom. A da, to nije starosna diskriminacija?

5. „Baš bi dobro izgledala sa sedom kosom“

To ti može reći i „dobronamerna“ drugarica ali i mlađa koleginica. Kada devojke izvlače sede pramenove, to je modni trend. One se tako dobro osećaju, a ja se dobro osećam da pokrijem svoje sede. Konačno sam pronašla farbu za kosu koja ih dobro pokriva, pa ću ipak sama odlučiti koliko dugo ću se farbati. To je lična odluka svake žene. Pa i berlinski zid je pao onda kada je za to došlo vreme.

6. „Sigurno ćeš doživeti 100tu“

Kako god zvučalo, mnogi ljudi žele da zdravo i kvaliteno žive, a ne da baš dožive stotu po svaku cenu. Suština je u kvalitetu života i dobrom zdravlju.

Iskreno, istina je negde između, kao i uvek u životu.

error: Content is protected !!