Vežbe za stimulaciju mozga

by | May 11, 2020 | BORE & BOLJKE

Stalno se govori i tome kako je neophodno u trećem dobu voditi računa o mentalnom zdravlju, izbeći ili usporiti proces zaboravnosti koja se neminovno dešava u našem mozgu. Moje iskustvo tokom života sa članovima porodice i u mladosti, a i sada je prilično bogato i nisam srećna zbog toga, ali je činjenica od koje se ne sme bežati. Zato bolje da učinim nešto dok je vreme, a ove vežbe mogu da pomognu.

Prošle su zabrane izlazaka, pa evo, aktiviraću se. Već znam da 30-40 minuta dnevno na svežem vazduhu mnogo znači organizmu i da razbistri mozak. Kiseonik je neophodan za ishranu mozga. Nije važno kakve su vremenske prilike ili neprilike, obući ću se dobro i izaći. Uvela sam dane kada duže šetam, tri u toku nedelje i ostalim danima izadjem pretežno da protegnem noge i ako treba nešto uz put obavim. Ovo sve uz ostale obaveze koje imam napolju, dakle dodatno.

Nemoj zabušavati, izadji i naročito je dobro ako možeš da isključiš dok šetaš negativne misli. Ja imam jednu sličicu kao tapet na telefonu koja me uveseli uvek kada je pogledam. Čim mi se ne dopada o čemu razmišljam ja uključim telefon, mala dama mi se nasmeje i odmah je i meni osmeh na licu. Imaš li ti nekog ili nešto za „momentalno uveseljavanje“? Sigurna sam da imaš.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ovih 8 vežbi za stimulaciju mozga, probaj obavezno. Ove vežbe mogu svi vežbati, od 7 do 107, pa možeš i u društvu prijatelja ili unuka recimo. Meni je najteža ona gde treba raditi levom rukom sve što radim desnom. Mnogo sam nespretna, pa recimo ne pokušavam ništa nožem ili makazama, bojim se da se ne povredim. Ako si probao/la javi nam koja ti se najviše dopada i koliko puta ih ponavljaš nedeljno.

Vežba 1.

Probaj da hodaš po stanu žmureći. Obavezno ispruži ruke ispred sebe, da eventualno izbegneš povređivanje i hodaj lagano. To je odlična vežba za koncentraciju.

Vežba 2.

Ako si dešnjak, pokušaj da obavljaš uobičajene aktivnosti po kući levom rukom, i obrnuto. Recimo, kada pereš zube, četkicu drži u suprotnoj ruci od one kojom pišeš.

Vežba 3.

Nemoj da ideteš na posao ili u prodavnicu uvek istim putem. Češće menjaj put kojim prolaziš, jer ćeš tako omogućiti čulima da upijaju nove informacije. Na taj način ćeš jačati i mozak, ali i mišiće na nogama.

Vežba 4.

Upali televizor i potpuno ga utišaj. Pokušaj po mimici, izrazima lica i ostalim prizorima koje vidiš na ekranu da otkriješ o čemu razgovaraju učesnici emisije.

Vežba 5.

Ako voliš da čitaš modne magazine, za promenu kupi neki koji se bavi ekonomijom ili pročitaj članak o životinjama. Promeni s vremena na vreme fokus, izoštrićeš tako svoju pažnju, ali se nemoj odreći svojih interesovanja.

Vežba 6.

Pokušaj da promeniš životni tempo. Ako si spor, postavi sebi zadatak da se ubrzaš, a ako si žustar, radi natenane. Promena prirodnog tempa odličan je trening za koncentraciju.

Vežba 7.

Isplaniraj vikende, ali da svaki bude potpuno drugačiji od prethodnog. Jednom poseti znamenitosti u gradu, sledeći put idi na izlet u prirodu. Izaberi neku pozorišnu predstavu, a sledeće nedelje kreni u bioskop ili na koncert.

Vežba 8.

Pričaj u društvu ili ukućanima anegdote, viceve i šale, to je veoma korisna mentalna aktivnost. Humor razvija kreativnost i umne sposobnosti.

Sve ovo može biti i zabavno, potrudi se.

error: Content is protected !!