Upravo sam se obradovala prvim sunčanim danima ali…

by | Jul 5, 2021 | BORE & BOLJKE

Ne znam kako tebi ali kod mene lep sunčani dan izaziva veselo i optimistično raspoloženje. Ma kako se osećala kada se sunce pojavi sve je lakše i lepše. Ovih dana kad god mogu skoknem do Ade na kupanje i sunčanje. Jedva sam dočekala plažiranje ove godine, nešto su se loši prolećni dani otegli sve do juna. Već znam da koža „pamti“. Da ako su se nekada desile opekotine od prekomernog sunčanja odnosno izlaganja UV zracima to koža ne zaboravlja, već ubrzano stari. E to mi ne treba.

Stres nije dobar za naše mentalno zdravlje ali ni za kožu. I ona se može stresirati time što će biti dugo i direktno izložena UV zračenju. Preporuka je da se započne sunčanje sa kremom za sunčanje koja ima najmanje faktor 30 u sebi. I ako se sedi pod suncobranom ili pod nekom krošnjom drveta ili morske palme i onda smo izloženi sunčevim zracima. Dakle i pod suncobranom se treba štiti dobrom kremom.

  • Evo nekih zlatnih pravila kako se zaštiti od prekomernog izlaganja suncu bez obzira da li hodaš po ulici ili parku, voziš bicikl ili si na plaži.
    Za grubu obrijentaciju 50 sunčanja uključujući i solarijum je ono čemu se treba izložiti tokom jedne godine. Ne više. Mislim da je ovih 50 sunčanja sasvim dovoljno i onima koji vole preplanulu boju a da ne dovedu sebe u opasnost oštećenja ili obolevanja kože.
  • Sunčanje u toku podnevnih sati, dakle kada je zračenje najjače treba izbegavati. To znači izmedju 11-15h najbolje da si u zatvorenom prostoru. Seti se da grci, španci, italijani nemaju slučajnu podnevnu sijestu. Iskustva su ih naučila.
  • Prve dane odmora treba provesti u senci koristeći kremu za sunčanje sa preporučenim faktorom. Pa to je samo par dana opreznosti.
  • Pojedini lekovi za umirenje dovode do toga da je koža osetljivija. Pripazi šta koristiš tokom sunčanja, proveri sastav da ti nebi nešto naškodilo koži pa pročitaj uputsvo.
  • Ne miriši se parfemima i mirisima kada ideš na sunčanje. Može se desiti da se na mestima gde je nanešen parfem tokom sunčanja pojave fleke na koži.
Sunčanje

Edgar Chaparro sa sajta Unsplash

Šta misliš šta je najbolja zaštita? U pravu si – garderoba. Najbolja zaštita kože od prekomernog zračenja UV zraka se postiže nošenjem bluze od tankih laganih materijala sa dugim rukavima, a onda šeširi, kačketi marame.

  • Ne štedi na kremi za sunčanje kada se mažeš. Oko 8 kašičica kreme naneti na telo koje ćeš izlagati sunčanju. Jedna kašičica kreme za lice, uši ( ne zaboravi glavu ako je obrijana ili ćelava). Pravo vreme za „mackanje“ je 20-30 minuta pre izlaska na sunčanje.
  • Zaštitnu kremu nanesi svakih 3 do 4 sata ponovo, ali ne produžavaj vreme boravka na suncu zbog toga. Poštuj preporuku podenvnog povlaćenja u sobu. I kreme koje su otporne na vodu treba obnovljeno naneti jer se osuše.
  • Ne zaboravi na oči. Zaštiti ih dobrim naočarima za sunce, a kožu glave šeširom, maramom ili kapom.

Možda je previše saveta, ali opreznosti nikad dosta, bolje ne saznati za posledice.
Cao, odoh na Adu sa mojim divnim drugaricama- skitaricama!

Naslovna slika: Arturo Rivera sa sajta Unsplash

 

 

error: Content is protected !!