Udruženje penzionera opštine Novi Beograd kao primer dobre prakse

by | May 20, 2019 | TEME & DILEME

Nedavno smo otkrili da se jedino aktivno udruzenje penzionera Begrada anlazi upravo na opstini Novi Beograd – Klub penzionera koji broji preko 5.000 članova. Nekada je postojalo 7 udruženja ili klubova penzionera, ali do sada se održalo samo ovo jedno koje radi “punom parom”.

Ova zanimljiva i mnogobrojna družina sastaje se na lokaciji Tošin bunar br.162a i svojim članovima omogućava da iskažu svoje veštine, talente, da nauče nešto što do sada nisu naučili i da se jednostavno druže.

Ono što je uvek popularno jeste naravno igranje šaha. Neki od članova udruženja su u mladosti rekreativno igrali šah, neki nisu nikada, ali se u ovom udruženju mogu naći iskusni šahisti koji su raspoloženi da zainteresovane nauče šahovskim veštinama.

Tu možete sresti i žene pecaroše koje svoje dane odmora provode pecajući na Jadranu ili na reci Tamiš. Pevače tradicionalnih narodnih pesama koje za važnije datume i nastupe nose narodne nošnje i uveseljavaju pesmom članove kluba, kao i mnoge druge zanimljive ljude sa brojnim talentima.

Za članove ovog kluba organizuju se izleti, predavanja, kursevi, lekarski pregledi. Uvek se može svratiti u prostorije kluba na piće (sa povoljnim cenama) i čašicu razgovora u prepodnevnim časovima. Ovde ćete moći da saznate koja su kulturna dešavanja u gradu, a iskusne domaćice će sa vama podeliti neki novi recept.

Prostorije kluba imanju jednu veću unutrašnju površinu sa više manjih pomoćnih prostorija, kao i Plavu salu za “važne” goste. Takođe, u toku letnjeg perioda može se sedeti u bašti kluba.

Udruženje penzionera opštine Novi Beograd

A da li je sve tako idilično?

Na žalost nije. Ovo udruženje funkcioniše kao neprofitna organizacija koja se finansira od prihoda od članarina i korišćenja ugostiteljskih usluga. Ali sa svojim inicijativama vezanim za pomoć opštine i grada oko renoviranja ili dobijanja novih prostorija kluba, sadržaja za svoje članove i orgaizacije sportskih dešavanja, na žalost nije prepoznat iako predsedik udruženja Vojislav Jokić sa ostalim članovima vrlo često konkuriše na gradske konkurse sa svojim projektima.

Da li smatrate da je neophodno da se ovakva udruženja više i bolje podrže od strane zajednice? Koliko bi bolja organizacija i veći broj ovih klubova doprineo kvalitetu života penzionera kao i svima koji žive sa njima i oko njih?

error: Content is protected !!