Teško je obratiti se populaciji 50+. Zašto?

by | Jul 22, 2019 | TEME & DILEME

Pogledaj reklame, pogotovo na digitalnim medijima. Čak i oni brendovi koji proizvode opremu za čišćenje u kući se obraćaju ženama 25-45 godina starosti. Kao da mi preko 50 više nismo ni za održavanje kuće sposobni. Pa zar nije logično da nama praktične alatke više trebaju nego mladjima, da nam olakšaju posao koji i tako radimo već decenijama.

O modnim trendovima i tendencijama i da ne govorim. Kada vidim cipele u ponudi za vremešne dame i gospodu, pa moja mama od 80+ nosi maštovitije modele i zasigurno udobnije.

A tek garderoba. Ako nisi veličina 38,40 nemaš šanse da nadješ pristojan komad. Svakodnevno se priča o zdravoj ishrani, populaciji koja pati od suvišnih kilograma, a u ponudi garderobe za punije možeš eventulano naći lep stoljnjak da ogrneš umesto ponča – recimo.

Šta kaže statistika. Žene preko 50 se više ne smeju, ne plešu, one nose kućne haljine na cvetiće i štrikaju džempere unucima. Muškarci preko 50 igraju šah u parku.

E pa nije baš tako. Danas smo svi mnogo duže profesionalno aktivni i sam zakon o godinama staža se stalno menja i produžava radni vek svih nas, i žena i muškaraca.

Neophodno je ostati u formi, održati korak sa vremenom i onim što ono nosi. Ali ne nužno raditi intervencije na licu i telu kako bi održali veštački mladost. Pa kome je to uspelo, a da se nije pretvorio u karikaturu?

Teško je obratiti se populaciji 50+. Zašto?

Photo my Toa Heftiba

Ali recimo dobre ponude za SPA centre za seniore. Uvek smo spremni da se žrtvujemo za našu decu, ali zar nije logično da se baš mi ponegujemo, opustimo, relaksiramo. Da budemo vedriji sa manje bolova u kostima, gipkiji, da možemo da uživamo u izletima sa vršnanjcima i kraćim ili dužim putovanjima i da u boljoj kondiciji kada je potrebno priskočimo u pomoć i našoj deci kada im je to potrebno.

Lično mislim da im je naveča pomoć da ih ne opteretimo svojim zdravstvenim tegobama ako smo sopstvenim aktivnijim životom mogli da ih izbegnemo. Brinite o sebi i o svom mentalnom i fizičkom zdravlju. To jedino vi možete i znate kako!

Slike: pixabay; unsplash

error: Content is protected !!