Svuda podji Kući Simića dodji

by | Jul 15, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Što iz poslovnih razloga što privatno, ali ovih godina sam se često nalazila u Kruševcu.

Već na samom prilazu centru grada iza monumetalnog spomenika Kosovskim junacima pažnju privlači drugačija gradjevina, Muzej Kuća Simića.

Porodica Simić je gradi u 19 veku, sudbina je htela da je pokloni gradu Kruševcu koji u njoj čuva uspomene na prohujali život i običaje. Muzej poseduje divnu stalnu postavku lepo očuvanih salona, spavaće sobe, upotrebnih predmeta i garderobe gradjanskih porodica toga vremena.

Zašto mi ovaj muzej stalno privlači pažnju jesu njegove povremene, sjajno osmišljene izlože i aktivnosti. Prva neobična koju sam videla pre nekoliko godina bila je izložba donjeg rublja dama iz 19 veka.

Organizuju se tu i radionice koje uključuju kruševljanke kao ona radionica pletenja u zimskom periodu. Izlagala je tu i kneginja Jelisaveta svoje crteže, pa onda izložba salveta i drugih zanimljivih zbirki iz našeg detinjstva.

Ovih dana je upravo otvorena izložba pod nazivom „Svuda podji kući dodji“ autorke Zorane Drašković. Zorana je i sama ljubitelj švrćkanja po belom svetu i rodnoj nam Srbiji te ideja ne čudi. Pozvani su sugradjani i oni koji to nisu, da predstave u slici i reči svoja zanimljiva putovanja. Odziv je bio veliki s obzirom na ograničeni prostor prizemnog dela muzeja predvidjenog za povremene izložbe.

Svuda podji kući Simića dojdi

Preporučujem da ili slučajno ili namerno posetite Kruševac i pogledate ovu izložbu, a ima i drugog čega u Kruševcu vrednog za videti, recimo u Narodnom muzeju o kome smo već pisali.

Izložene fotografije govore puno o mestima gde su nastale, ali i o ljudima koji su ih snimili, uhvatili trenutke. Fotografije su naravno amaterske što im daje posebnu draž i osobenost. U katalogu su predivne priče koje prate svaku od predstavljenih destinacija.

Pogledajte, nećete zažaliti.

Slike: unsplash; lična arhiva

error: Content is protected !!