Petrovaradinske tajne – tuneli

by | Jun 13, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Zaista sam nebrojano puta bila na Petrovaradisnkoj tvrdjavi u raznim prilikama. Vodila sam svoju decu da se upoznaju sa ovom ponosnom lepoticom na Dunavu i uporede je sa svojom domaćom Beogradskom tvrdjavom ili Golubačkom koju su takodje često obilazile.

Šetala sa strancima po Petrovaradisnkoj tvrdjavi, pokazivala naopaki sat, zanimljive zidine i ateljea umetnika. Sa kolegama ručala u prijantim restoranima sa sjajnim pogledom na grad Novi Sad. Jedino nikada nisam bila tokom festivala Exit na tvrdjavi niti sam silazila u tunele.

E pa došlo je vreme i podzemlje da vidim. Sjajna Tamara Ognjević iz Artis centra nam je organizovala posetu podezmnim tunelima.

Služili su za odbranu i zaštitu tokom vojnih napada i ratova. Savršeno projekotvani, odlično izgradjeni i sada bi mogli da posluže, ali se nadam da neće biti potrebe.Ima ih oko 20 km, možeš li da veruješ! Dole je kosntantna tempratura 12ºC.

Slika iz lične arhive

Gradjeni su u drugoj polovini 1700te, u četiri nivoa, tuneli i hodnici. Predvidjeni su za smeštaj više desetina hiljada vojnika, preko deset hiljada puškarnica, snabdeveni su bunarom sa vodom i prostorom za odmor.

U obilazak preporučujem da krenete sa Markom Kanazirom, zaključarom Petrovaradisnkih podzemlja i sjajnim pripovedačem tajni njihovih.

Ne propustite!

error: Content is protected !!