I ako sam domaćica već više decenija neretko mi se desi da se mučim sa pečenjem. Ili mi kolač pregori ili suviše brzo porumeni, a unutra ostane nepečeno ili… Već mi je dosadilo, pa evo par korisnih saveta koji su mi pomogli, pa će nadam će i tebi.


Ima tu pregršt pitanja kao recimo:

  • Zagrejati pećnicu na najvišu temperaturu ili ne,
  • na kojoj visini koji sadržaj peći,
  • na kojoj se temperaturi peče koji kolač ili torta, peći sa cirkulacijom toplog vazduha
    ili ….

Pre svega treba naglasiti da je svaka pećnica različita i temperature pečenja u receptima treba uzeti samo kao preporučene. Svoju pećnicu moraš ti poznavati i iz nje izvući najbolje.

Neki od osnovnih saveta su:

  • Pećnicu uvek pre pečenja zagrejati
  • Ukoliko u receptu nije posebno naglašeno, ako koristite pećnicu sa toplim vazduhom temperatura je niža za oko 15%, a dužina trajanja pečenja se povećava za oko 10%.
  • Osnovno pravilo: lagana testa za keks, recimo peći na visokim temperaturama kratko.
  • Veće količine testa kao za hleb, torte i slično prvo kratko peći na visokoj tempareturi, zagrejati masu, pa onda duže vreme na niskoj temperaturi.

Mali saveti za velike dame: Prava temperatura pečenja u reni

Temperature u pećnicama, stepeni ili gradirani brojevi

100 °C – 120 °C = 1 označeno na dugmetu
120 °C – 150 °C = 1 – 2
150 °C – 175 °C = 3
180 °C – 200 °C = 3 – 4
200 °C – 210 °C = 4
220 °C – 240°C = 4-5

Na kojoj visini peći?

Kod pećnica sa donjim i gornjim grejačima uglavnom je preporuka peći na srednjoj visini, odnosno da donji i gornji grejač budu podjednako udaljeni.

Ukoliko pečete hleb, slavski kolač, torte deblje mase ili u određenim formama plehova deblje testo, onda se preporučuje niži položaj za pečenje.

Srednji položaj za pečenje se preporučuje za pečenje manjeg peciva, pogača, tanjih torti i kolača.
Gornji položaj pri pečenju koristiti recimo za za bruskete, peciva koja treba da su prepečanija.

error: Content is protected !!