Ko je bila prva žena pilot u Srbiji

by | Jun 1, 2020 | ZABAVA & UZIVANJE

Mnoge žene iz prošlosti možemo zvati heroinama koje su pomerale granice i krčile nam put po kome danas hodamo mnogo lakše i slobodnije nego što su one mogle. Neke od njih su baš poznate, neke prepoznatljive, a neke su ostale u senci, igrom slučaja ili svojom voljom. Jedna od njih je i Danica Tomić, prva žena pilot u Srbiji o kojoj se ne zna mnogo, ali na osnovu dostupnih detalja iz njenog života, pokušaću da vam zagolicam maštu i zainetesujem vas za ovu zanimljivu damu.

Neke žene vole da gledaju u svoje nove cipele, a neke u oblake

Oblaci su za Danicu bili poligon za igru, a avioni igračke koji su joj omogućavali da se vine u visine. Ova neobična žena je bila supruga vojnog pilota iz Prvog svetskog rata Miodraga Tomića. On je svojim pilotskim umećem doprineo mnogo na Srpskom frontu i to baš na početku Cerske bitke. Pripadao je prvoj klasi i bio je jedan od šest pilota školovanih u Francuskoj još davne 1912. godine.

Ljubav prema letenju preneo je i na svoju suprugu Danicu koja je i glavni lik ove priče. Ona je 1928. godine dobila letačku dozvolu u Vazduhoplovnom centru u Šatou kod Pariza, a samo par godina kasnije je i položila ispit za turističkog pilota i postala prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom.

Imala je sve osobine i predispozicije potrebne za jedno takvo zanimanje. Kažu da je bila neustrašiva, da je avionom upravljala staloženo, a bila je prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge, tj. pune krugove aviona, poznatije kao petlje.

Od Jugoslavije do Amerike

Nakon što je Daničin suprug pao u zarobljeništvo u Drugom svetskom ratu, sa ratnim posledicama i bolnim sećanjima, preselili su se u Ameriku. Tamo su nastavili da žive mirnim i povučenim životom.

Ipak, u vazduhoplovnim krugovima ostali su oboje upamćeni po svom letačkom umeću i fantastičnim vazduhoplovnim akrobacijama.

Naša novinarka, Radmila Tonković objavila je knjigu pod nazivom “Nebeske heroine sveta” u kojoj je opisan i život Danice Tomić. U toj knjizi pronaćićete preko 2000 sudbina žena iz celog sveta koje su letele i doprinele mnogo da se smanji predrasuda o ženama pilotima i njihovim sposobnostima.

Naslovna slika: Danica Tomić, prva žena pilot, 1928. godina. (izvor Wikipedia)

error: Content is protected !!