Kašalj i kijavica – pomoć u kućnim uslovima

by | Oct 24, 2019 | BORE & BOLJKE

Tek što je spoljna temperatura počela da pada i leto nas polako pozdravlja moj suprug je počeo da kija, a bogami i par pijatelja se odjavilo za druženje zbog prehlade.

Ako spadaš u one koji neradno drže lekove po principu zatrebaće nekad, a osećaš grebanje u grlu i nadražaj na kašalj pokušaj sa „kućnim lekovima“ dok ne stigneš do apoteke. Inhalacija može da pomogne , da ovlaži sluzokožu grla i zagreje telo. Svakako uključiti i topli biljni čaj. Obrati pažnju obavezno i na provertavanje prostorije i vlaženje vazduha.

A kada „pružiš“ sebi prvu pomoć pristavi jednu dobru domaću pileću supu. Ništa ne okrepi i zagreje organizam bolje od pileće supe. Bar tako kaže moja mama, a bogami sam se mnogo puta uverila da je u pravu.

Da bi se organizam opustio obavezno se inhaliraj i primeni kupanje u toploj kadi sa eteričnim uljima.

Odlična je inhalacija na bosiljku, može i kadulja ili eterična ulja. Opušta disajne puteve i zagreva ih. Topla kupka opušta celo telo, prija i tu bi takodje primena eteričnih ulja dodatno pojačala užitak i terapiju. Sećam se da nam je kao deci mama uvek kada imamo prehladu potapala noge u lavor pun veoma tople vode, pa u krevet. Opustiti se u vrućoj kupki čitavim telom je još bolje.

Ako se jave bolovi u grlu pomaže hladan oblog. Oko vrata obaviti vodom iz česme navlaženu maramu, dobro ocedjenu. Pomaže da bol prodje i skida temperatutu tela.

Ovo bi bili mali saveti za delanje po principu „sam svoj majstor“

Slika: Unsplash/Brittany Collet

error: Content is protected !!