Jesen stiže i prehlada takodje

by | Oct 21, 2019 | TEME & DILEME

Svake jeseni neko od nas u porodici započne sa prehladom i onda tako redom. Ali to je već poznato i vidjeno, nego kako izbeći prehladu.

Evo šta sam pronašla kao preporuke i počeh da isprobavam, možda i tebi pomogne.

Zapravo najčešći uzročnik je suv i ustajao vazduh. Ako smo skloni da u jesen i zimu štiteći se od hladnoće ne provetravamo prostorije u kojima radimo i boravimo i vazdih bude suv osetiće sluzokoža naših disajnih puteva i biće podložnija infencijama. Mnogo su ma nje podložni ako su obloženi vlažnim sekretom te zato treba misliti na vlažnost vazduha. Redovno i dovoljno provetravati prostorije bez obzira na temperatutu spolja i obezbediti dovoljnu vlažnost vazduha tako što cemo na grejnom telu imati uvek posudu sa vodom. Važno je posudu redovno prati i vodu menjati kako se nebi stvorile bakterije. Vlažnost vazduha izmedju 35 i 50% je idealna.

Naravno i jačanje imuniteta tako što se vodi računa o zdravoj ishrani, što podrazumeva unošenje neophodne količine vode oko 2 litra na dan. Povrće i voće bogato vitaminima posebno vitmainom C. Preporučuju se i čajevi od djumbira, cvet lipe i limun.

Dovoljno kretanja na svežem vazduhu, još bolje ako se i sprotom bavimo. Takodje dovoljno odmora.
Utopljavati noge, to pomaže dobroj cirkulaciji a time i samozaštiti organizma.

I nešto što uvek vidim kod lekara, a koliko pacijenata pregledaju dnevno. Stalno prati ruke. Neverovatno koliko i ta navika pomaže.

Slike: gratisography

error: Content is protected !!