Kako ojačati ravnotežu

by | Jul 1, 2019 | BORE & BOLJKE

Moja 84 godine stara majka, vrlo vitalna, lagana i energična dama je zimus pala na sred Bulevara Kralja Aleksandra. Put kojim svaki drugi dan šeta i slomila je ruku. Krivac nejednako ravne ploče na trotoaru. Sve je uredno zaraslo, mama je vredno vežbala, nije išlo baš lako ali opet je skoro ona stara. Ali ostala je nesigurnost i mali strah, a pojačala se opreznost.

Strah od pada ili staračka osteoporoza koja prilikom pada često dovede do preloma kostiju što može da preplaši. Strah onda kao po pravilu dovede do smanjenja kretanja, kao misliš, smanjuješ time rizik od pada. Nekretanjem gubiš na kvalitetu života i samostalnosti. Počinju zglobovi da bole, ledja, krsta i šta onda, lepo sediš u fotelji kao prikovan. Nema rizika, iz fotelej nećeš pasti.

Bravo, uspelo ti je da pokreneš djavolji krug. Sa smanjenjem kretanja možda smanjuješ i mogućnost od pada i preloma, ali značajno gubiš telesnu snagu, kretanje postaje sve nesigurnije i postaješ „trapavko“ i ako to nije ranije bio slučaj.

Pad-strah-djavolji krug

Istestiraj kolika je za tebe opasnost da padneš

Evo ovako:

1 korak: Ustani iz stolice sa rukohvatom, idi pravo 3 metara u dugim koracima.

2 korak: Onda se okreni i vrati nazad u stolicu. Ako ovaj test uradiš za 10 sekundi nemaš problem. Ako ti treba više od 20 sekundi, posavetuj se sa svojim lekarom. Ako ti je potrebno više od 30 sekundi postoji realna opasnost za pad. Neophodna je konsultacija sa svojim lekarom.

11 saveta kako smanjiti sopstveni rizik od pada:

1. Prepoznati prve znake: Obrati se lekaru ako primetiš da se češće saplićeš. Takodje ako šetajući u dvoje ustanoviš da praviš česte pauze, jer se zamoriš kada hodaš i pričaš istovremeno.

2. Proveri sa lekarom lekove koje imaš u svojoj terapiji: Lekovi za snižavanje krvnog pritiska, protiv bolova ili depresije itd, mogu povećati opasnost od pada u slučaju da izazivaju kod tebe vrtoglavicu ili umanjuju brzinu reagovanja.

3. Smanji mogućnost saplitanja: Podmukli su i opasni za pad pojedini predmeti koji nisu do sada smetali, ali eto, sada mogu da prevare: kablovi od uredjaja koji leže na podu, debeli tepisi, lagani tepisi, klimavi nameštaj o koji povremeno zapneš. Za tepihe ima rešenja, dvostrano lepljive trake. Kablove poveži i skloni sa puta kojim hodaš, oslobodi se nestabilnog nameštaja.

4. Obezbedi svoje stepenice: Stepenice pokrivene pločicama prekri samolepivim tepih površinama. Jarkom bojom obeleži prvi i poslednji stepenik, makar samo ivicu.

5. Dobro osvetljenje neophodno: Starije osobe prosečno trebaju 2-3 puta jače osvetljenje nego mladji da bi sve dobro videli. U noćnim satima ostavi osvetljenje prema kupatilu.

6. Zaštiti sebe što bolje u svom kupatilu: U kadu ili tuškabinu obavezno postavi gumenu podlogu koja sprečava klizanje. Ako ti nisu dovoljno sigurne pločice zalepi trake protiv klizanja, ima ih u svim „uradi sam“ radnjama. Pored kade ili tuškabine postavi rukohvate za lakše ulaženje i izlaženje. U slučaju potrebe opremi se i specijanom stolicom za kadu.

7. Idalno je da uz stepenice imaš i rukohvat, takozvani gelender: Posebno važna je gelender ako je stepenište zavojito.

Ravnoteza

Photo by By Ryan McGuire

8. Pazi na cipele: Važno je da se osećaš sigurno i stabilno. Nikakve papuče ili visoke štikle! Vrlo je važno da imaš osećaj stabilnosti i da je zglob obezbedjen.

9. Ako su naočare nove – pazi! Kada se promene naočare inače je potrebno dan- dva da se mozak privikne. Za starije su vrlo korisne i često preporučene bifokalne ili naočare sa progresiv staklima sa više dioptrija. Preporuka je prvo se na njih navikni u stanu, dakle u poznatom okruženju pa onda napolje.

10. Unositi dovoljno tečnosti: Preporuka da se dnevno unese 1,5 – 2 L vode, mineralne ili nezasladjenog čaja najbolje. Nedostatak tečnosti u telu može izazvati vrtoglavice i uticati na moždane funkcije.

11. Kreći se: Kretanje jača tvoju snagu, pojačava samopouzdanje i smanjuje rizik od pada. Od velike koristi su redovne šetnje, odgovarajuće prilagodjene vežbe za sve mišiće, a ne zaboravi i recimo igru loptom, koja ti održava sposobnost pravovremenog reagovanja.

Izvor: gnl-fm@nl.fid-gesundheitswissen.de

error: Content is protected !!