Kako farbaš uskršnja jaja

by | Apr 1, 2019 | ZABAVA & UZIVANJE

Deci sigurno jedan od najdražih praznika – Uskrs. Pa eto približio se Uskrs i treba farbati jaja. U mojoj porodici je tog dana kada farbamo jaja uglavnom ženska momčad na okupu, spremne, sa kreativnim nabojem, razmatramo razne tehnike, uložimo dosta vremena, smeha, priče i veselja. Rezultat nekada odgovara početnom elanu, nekada manje, ali uvek se dobro zabavimo.

Sećam se u mom detinjstvu to je bio poduhvat sa prilično prljanja i flekanja stoljnjaka, posudja, kuhinjskih krpa pa i garderobe. Nekada su boje za jaja bile skoro neperive, pa smo koristili uglavnom staro posudje jer bi, voleli mi to ili ne, ostajala boja na unutrašnjosti emjaliranog lončeta u kome se kuvaju jaja.

Sada je sve mnogo jednostavnije. Ako se koriste boje, one se ne moraju kuvati. Mogu se koristiti i specijalni flomasteri, boje su na bazi vode, jarke ili pastelne, svetlucave ili mat i šta sve ne. Varzilo i lukovinu (ljuske crnog luka) se sada sve redje koriste.

Jedna od tehnika koju ove godine predlažemo je prethodno skuvana jaja iscrtati specijalnim flomasterima. Daj svojoj mašti na volju, uključi mladje, možda žele ove godine Hari Potera na jajima ili emotikone.

Uskrs

Odnedavno se u Maxiju mogu naći jaja potpuno bela, odlična za tehniku dekorisanja uz pomoć lepljivih tračica ili iscrtavanja.

Postupak je sledeći: prethodno, takodje skuvana jaja iscrtavaš ili izlepiš trake ili oblike po jajima. Time dobiješ šare koje želiš da zadržiš u beloj boji, onda obojiš površine po želji, kada skineš trake ostanu šare koje si osmislila.

Uskrs

Samo farbanje celog jajeta sa bojama rastvorenim u vodi sa malo sirćeta je jendostavnije, ako se poslužiš mutilicom kao na slici dole, zar ne? U zavisno od toga koliko ćeš ih dugo držati potopljene u farbi dobićeš željeni intenzitet boje.

Uskrs

Ako imaš slikarskog ili crtačkog talenta predlažem da sama nešto oslikaš. Pokaži šta umeš.

Uskrs

Uživaj u kreaciji sa svojim najmilijim i čekaj najsrećniji praznik – Uskrs. Neka zabava počne!

error: Content is protected !!